5 populairste koffie-likeur combo’s


De meeste mensen vinden het heerlijk om na een etentje af te sluiten met een koffie na (vaak een espresso, want een cappuccino hoor je volgens de ‘regels’ alleen ’s ochtends te drinken) in combinatie met een digestief, een sterke drank die goed bij de koffie gaat. In sommige gevallen, neem bijvoorbeeld een Irish Coffee, zit de likeur zelfs ín de koffie gemengd. Deze koffie wordt ook wel beschouwd als dessert an sich, omdat je hem drinkt met suiker en slagroom. Maar, wat zijn nou de populairste combinaties van verschillende koffies en een bijpassende likeur on the side?

Voor de echte likeurdrinker

Wie echt houdt van een flinke likeursmaak, kan misschien proberen om meerdere likeuren samen te voegen. Hoe je deze sterke koffie/likeur bereidt? Vul je glas of mok met 2/3 hete koffie, en vul dit vervolgens aan met de volgende vier likeuren: Amaretto, Irish Cream, hazelnootlikeur en een klein beetje kaneellikeur. Extra lekker met een klein toefje slagroom op de bovenkant. Veel likeurs zijn moeilijk te vinden in de lokale likeurshops, daarom is het misschien slimmer om je likeuren online te bestellen, zoals bij drankdozijn.be.

Godenkoffie

Godenkoffie heeft niet voor niets zo’n bijzondere naam bemachtigd. Het is een heerlijke optie voor ieder die van koffie en advocaat houdt. Deze koffie serveer je namelijk door een klein beetje advocaat roerend aan een espresso toe te voegen, en hem af te toppen met een beetje slagroom en cacao. Klinkt goed, toch?

Oud-hollands

Deze oudhollandse variant komt oorspronkelijk uit Dokkum. Hierbij schenk je in een glas hete koffie een flinke scheut beerenburg (vroeger werd Dokkumer Sonnema Beerenburg gebruikt) en maak je hem af met flink wat slagroom. Doet jou dit ook denken aan schaatsen, en jezelf vervolgens opwarmen met een kop koffie inclusief borrel?

Koffie en Baileys

Mmmm, dit is toch zo’n goede combinatie! De zachte karamelsmaak van Baileys laat de koffie bijna smaken als een Wiener’s Melange: waarbij koffie met een chocolademelk gecombineerd wordt. Heerlijk om jezelf op te warmen op een kerstmarkt, na een etentje of bij het haardvuur. Extra leuk idee: Baileys heeft ook een roze variant gelanceerd, met strawberry and cream smaak. Perfect voor valentijn, toch?

Irish coffee

Misschien wel één van de allerpopulairste koffie-likeurcombinaties die er zijn. Hierbij schenk je ongeveer 4 centiliter whiskey in een glas, doe hier wat donkere basterdsuiker bij, en verwarm het geheel net zo lang tot de suiker gesmolten is, maar de alcohol niet verdampt. Vul dit vervolgens aan met koffie en top af met slagroom. Wil je het echt goed doen, strooi er dan nog wat cacaopoeder overheen.

Update: als je het echt professioneel wilt aanpakken, dan doe je dit met een melkopschuimer. Zo krijg je niet alleen de lekkerste cappuccino’s, maar maak je ook de allerlekkerste koffie-likeur combo’s. Word de barista in huis en verras iedereen met de bovenstaande combinaties.