Cognac: Wat is het, waar komt het vandaan en hoe te drinken
De drankliefhebbers onder ons weten precies het verschil tussen Scotch, Whiskey en Cognac. Veel mensen zegt dat echter weinig. Valt dat niet allemaal in hetzelfde straatje? Nee, allesbehalve. Daarom presenteren we je in dit artikel: cognac voor dummies.
Wat is cognac precies?
Cognac valt onder de sterke alcoholische dranken en bevat altijd 40% of meer alcohol. Een cognac is pas een cognac wanneer… het bepaalde soorten druivenrassen bevat, het dubbel gedestilleerd is, de minstens 2,5 jaar gerijpt is in vaten van hout, het alcoholpercentage 40% of meer is, en het uit de streek van Cognac komt. Cognac is dan weer een gemeente in Frankrijk, ten noorden van Bordeaux. Voldoet het niet aan één van deze kenmerken, dan mag je het geen cognac noemen. Cognac wordt gedronken als digestief, dus na het eten. Drink je het voor het eten, dan kan het goed zijn dat je enkele smaken van de maaltijd niet meer proeft.
De smaak
Cognac is een brandewijn (Brandy), wat oorspronkelijk voortkomt uit witte wijn. Als de druiven die in de cognac gaan zijn gegroeid op een kalkrijke grond, dan is de smaak van cognac zeer verfijnd. De smaak van cognac is te vergelijken met armagnac, calvados, grappa en brandy.
Hoe drink je het?
Cognac wordt vaak gedronken uit een ballonglas. Deze heeft een korte steel en een grote bolling aan de onderkant, maar loopt smal toe. Zo worden de meeste oppervlaktes in het glas gehouden zodat ze nog niet kunnen vervlogen. Desondanks heeft het grotere oppervlak aan de onderkant ook nadelen, hierdoor zou de verdamipng alsnog te snel gaan en dit zou de kwaliteit van de smaak verminderen. Heb je hier last van, kies dan voor een kleiner ballonglas. Doordat er veel minder oppervlakte is wat de drank de kans geeft om in aanraking te komen met lucht, stijgen de aroma’s minder snel op.
Cognac drink je niet in grote hoeveelheden. Vaak wordt er gekozen voor 2 tot 4 centiliter. Hij moet niet ijzig koud zijn, je mag hem zelfs nog even opwarmen in je handen. Wals het glas een beetje, ruik aan het glas, en neem vervolgens je eerste slok. Probeer deze slok dan als het ware een beetje te ‘zuigen’, zodat je extra goed van de smaak kunt genieten. Probeer te bedenken wat je precies proeft.