Is de elektrische auto echt de toekomst?


Er komen steeds meer elektrische auto’s op de weg? Maar is elektrisch rijden wel daadwerkelijk de toekomst? Steeds meer steden zeggen ‘nee’ tegen vervuilende auto’s, zoals auto’s die rijden op diesel. En ‘ja’ tegen auto’s die je door middel van een stekker kunt opladen. Redt elektrisch rijden het qua duurzaamheid in de toekomst. We vertellen je er alles over!

C02-uitstoot: de grootste pijler

De grootste pijler wat betreft elektrisch rijden is natuurlijk het CO2-uitstoot. Dit is veel minder als je het naast een auto dat op fossiele brandstof rijdt. Het TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast- natuurwetenschappelijk onderzoek, heeft berekend dat een elektrische auto gemiddeld 70% minder CO2 per kilometer uitstoot. Dat maakt groene en hernieuwbare energie de meest schoonste optie. Positief dus!

Elektrische auto nieuws? Gelukkig wel. Want doordat elektrisch rijden steeds populairder wordt, wordt de luchtkwaliteit in ons land ook steeds beter. Nog een positieve noot bij elektrisch rijden dus.

Is er dan ook een minder positieve kant aan het rijden in een elektrische auto?

Helaas wel. De batterij die in een elektrische auto moet, is nog niet zo duurzaam als we hoopten. Zo zijn er vrij zeldzame grondstoffen nodig, zoals neodymium, lithium en kobalt. Bij het winnen van deze grondstoffen ontstaat er veel lucht- en watervervuiling. Ook zijn de arbeidsomstandigheden vaak onveilig.

Rond 21:00 worden de meeste elektrische auto’s opgeladen. Dit kan voor een flinke piek zorgen. Op het moment dat er te veel stroom wordt gevraagd, wordt deze vraag vaak opgevangen door fossiele brandstof in plaats van bijvoorbeeld wind- of zonne-energie. Kies er daarom voor om (straks) je elektrische auto in de daluren op te laden. Zoals voor 07:00 in de ochtend en na 22:00 in de avond.

Energietransitie: steeds goedkoper

Op langer termijn is de verwachting wel dat de productie en de energietransitie steeds schoner en groener wordt. Dus als we het hebben over de elektrische auto in de toekomst dan is het zeker iets dat we steeds vaker gaan zien. Ook wordt het steeds goedkoper waardoor de overstap relatief steeds goedkoper wordt.

Wat doe je met jouw eigen auto, zal je nu misschien denken? Verkoop je oude auto en schaf een nieuwe elektrische auto aan. Of kies ervoor om je auto om te bouwen. Er zijn namelijk tegenwoordig zelfs mogelijkheden voor je eigen vertrouwde auto.