Welke verschillende type veiligheidsschoenen zijn er?


Stel je voor: je doet fysiek zwaar werk, of moet met zware dingen sjouwen. Dat kan natuurlijk professioneel, voor je werk, maar ook omdat je bijvoorbeeld iemand helpt met verbouwen of verhuizen. Dan weet je dat de nodige bescherming meer dan gewenst is. Dan denk je natuurlijk aan een stevige broek, jas en misschien wel handschoenen. Maar wat nou als je per ongeluk iets op je voet laat vallen? In je voeten bevinden zich allerlei kleine botjes die helaas gemakkelijk kunnen breken, en een teen kun je natuurlijk niet in het gips doen. Dat betekent dat je wekenlang pijn kunt ervaren zonder dat je het echt tegen kunt gaan. Daarom is goede bescherming voor je voeten echt een vereiste wanneer je zwaar werk uitvoert. Maar wat voor verschillende typen veiligheidsschoenen zijn er allemaal?

Om te beginnen: verschillende soorten veiligheidsschoenen worden gemeten op een schaal van SB tot S5, met SB als minste bescherming en S5 als meeste bescherming.

SB

Deze type schoen bezit een speciale verharde neus die je voeten beschermt tegen vallende voorwerpen en energie tot 200 joule.

S1

Het type S1 omvat veiligheidslaarzen of -schoenen die beschermde neus en gesloten hiel hebben. De hak absorbeert energie. Deze schoen is geschikt voor een droge werkomgeving.

S2

Het S2 type werklaarzen heeft dezelfde specificaties als het SB type en het S1 type, maar naast de beschermde neus, gesloten hiel en energie-aboserberende hak. De schacht van dit type werkschoen kan tot wel 60 minuten waterdicht blijven. Dit type werkschoen is ook heel geschikt voor natte werkomstandigheden.

S3

Dit type werkschoen heeft ook dezelfde kenmerken als SB, S1 en S2, maar ook een aantal extra’s, zoals een penetratiebestendige tussenzool. Deze tussenzool zorgt ervoor dat scherpe voorwerpen de schoen niet binnendringen.

S4

Het S4 type veiligheidsschoen heeft als speciaal kenmerk dat deze laarzen geheel uit (gevulkaniseerd) rubber bestaan óf uit (gespoten) polymeren. Hierdoor zijn ze vloeistofdicht. Kun je dragen bij natte en droge omstandigheden.

S5

Het S5 type laars verschilt niet veel van het S4 type, maar heeft een geprofileerde loopzool en ook een penetratiebestendige tussenzool. Dit is de best beschermde werkschoen die je kunt aanschaffen.