De verplichte AOV voor zzp’ers, hoe zit dit nou?


Het hangt al jaren in de lucht: een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Maar hoe staat het er ondertussen voor? En wat ga jij ervan merken als het zover is?

Waar komt het idee vandaan?

Het aantal zelfstandigen groeit de laatste jaren enorm. Een groot deel daarvan heeft echter geen maatregelen getroffen om financieel overeind te blijven bij arbeidsongeschiktheid. Voor veel zzp’ers zijn de premies voor een AOV simpelweg te hoog. Dat maakt een grote groep Nederlanders erg kwetsbaar.

 

Daarnaast vinden partijen als de PvdA en GroenLinks dat zzp’ers oneerlijk concurreren met werknemers in loondienst. Werkgevers moeten namelijk premies afdragen voor hun werknemers en bovendien moeten ze loon doorbetalen bij ziekte. Bij zzp’ers hoeft dat niet, wat hen, volgens die partijen, een oneerlijk voordeel op de arbeidsmarkt geeft.

Wanneer wordt de AOV verplicht?

Dat de AOV voor zzp’ers verplicht wordt staat vast. Dit is opgenomen in het Pensioenakkoord dat de overheid, werkgevers en werknemers in de zomer van 2019 hebben gesloten. Een definitieve datum is er nog niet. In de zomer van 2020 wordt er een concreet voorstel verwacht.

 

Daar zijn op dit moment nog behoorlijk wat onduidelijkheden over. Zo weten we nog niet of deelname aan een broodfonds bijvoorbeeld genoeg is om aan de verplichting te voldoen. Of dat je een AOV moet afsluiten als je zelf al genoeg vermogen hebt om arbeidsongeschiktheid op te vangen.

Moet je nu al iets doen?

Op dit moment ben je dus nog niet verplicht om een AOV af te sluiten. Maar het is wel slim om je alvast voor te bereiden op dat moment. Als je nu de mogelijkheden verkent, kun je straks een betere keuze maken. Zo kun je kiezen voor een traditionele AOV, maar is er ook een speciale AOV verzekering voor zzp’ers.

 

Daarnaast kiezen ook veel zzp’ers voor een broodfonds of sparen ze zelf. Opties die voor jou misschien prima werken, maar waarvan het dus nog de vraag is of ze straks voldoende zijn voor een verplichte AOV. Reden genoeg om dit onderwerp goed in de gaten te blijven houden dus!