Tot welke leeftijd kan je een hypothecaire lening afsluiten?


Er zijn heel wat mensen die ook op oudere leeftijd nog een laatste vastgoeddroom willen realiseren. Sommigen willen kleiner gaan wonen, anderen willen naar de kust verhuizen en nog anderen willen liever wat dichter bij de kinderen verblijven. De vraag is alleen: kan je nog een hypothecaire lening afsluiten als je 65+ bent?

Verschillende opties om nieuwe woning te financieren

Als je op oudere leeftijd nog een eerste, nieuwe of tweede eigendom wilt kopen, heb je verschillende financieringsopties. Je kan bijvoorbeeld jouw nieuwe huis of appartement betalen met de opbrengst van de verkoop van je huidige woning. Als dat bedrag niet voldoende is, zal je voor het resterende bedrag nog een woonkrediet moeten afsluiten. Klik hier om jouw opties voor een hypothecaire lening te bekijken.

Als je nog geen vastgoed bezit, zal je waarschijnlijk ook geld moeten lenen tenzij je al een stevige spaarboek opgebouwd hebben. Voldoende spaarcenten zullen je sowieso helpen bij het verkrijgen van een hypothecaire lening. Hoe hoger je eigen inbreng, hoe kleiner het risico voor de bank en hoe beter de voorwaarden zullen zijn.

Ook wie nog in een tweede woonst wilt investeren, kan nog een lening aangaan, al is het maar voor een klein bedrag. Dat is zelfs een goed idee omdat je dan kan genieten van een hefboomeffect op je rendement en een belastingvoordeel.

Criteria voor het afsluiten van een woonkrediet

Wie een hypothecaire lening wilt afsluiten, moet altijd aan enkele voorwaarden voldoen. Een bank kijkt altijd naar verschillende factoren. Zo houden ze rekening met het bedrag en de stabiliteit van je inkomsten, zoals je salaris, pensioen of eventuele huurinkomsten. Ze kijken ook naar je uitgaven en nog eventuele openstaande leningen. Daarnaast bekijken ze ook jouw persoonlijke bijdrage, je gezinssituatie en de quotiteit, wat de verhouding is tussen het geleende bedrag en de vastgoedwaarde. Maar uiteraard kijken ze ook naar de leeftijd van de kredietnemer. Om een woonlening af te sluiten, moet je minimum achttien jaar oud zijn. Maar wat is de maximumleeftijd?

Maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypothecaire lening

Het goede nieuws is dat er wettelijk geen maximale leeftijdsgrens staat op het kopen van een woning en het afsluiten van een hypothecair krediet. Toch hanteren banken hun eigen voorwaarden en stellen ze profielen van kredietnemers op die ze geld willen lenen. Een lening uitgeven voor een groot bedrag zoals voor een woning is immers voor de banken een groot risico. Als ze aan iemand van 80 jaar nog geld lenen, bestaat dan ook de kans dat die persoon overlijdt voor hij of zij het geld kan terugbetalen. Dat is een risico dat de bank natuurlijk liever niet neemt. Als ze het risico toch willen nemen, zal daar vaak ook een hogere premie voor de schuldsaldoverzekering aan vasthangen.

Welke leeftijdsgrens er heerst, hangt af van bank tot bank. Er zijn enkele banken waarbij je als kredietnemer niet ouder mag zijn dan 65 jaar op het einde van de lening. Voor een woonkrediet met een looptijd van 10 jaar mag je dus maximaal 55 jaar zijn wanneer je de lening aanvraagt. Andere banken leggen hun grens iets hoger op bijvoorbeeld 67, 75 of 77 jaar. Heel uitzonderlijk zijn er kredietgevers die 85 jaar als limiet stellen voor de laatste aflossing. Dan zijn er ook nog financiële instellingen die geen leeftijdsgrens hanteren, maar elk dossier afzonderlijk bekijken afhankelijk van de situatie van de lener.