Tips om te stoppen met roken


Vrijwel iedereen kent de gezondheidsrisico’s van roken, maar dat maakt het niet gemakkelijker om ermee te stoppen. Of je nu af en toe een sigaretje opsteekt of een levenslange roker bent, van deze gewoonte afkomen, kan heel moeilijk zijn.

Roken zit soms ingebakken als een dagelijks ritueel. Een sigaretje roken bij je koffie ’s morgens, tijdens de pauze op school of op het, maar ook wanneer je aan het eind van een hectische dag naar huis rijdt, kan allemaal onderdeel zijn van je dagelijkse routine. Het zou ook kunnen dat je familie, vrienden en collega’s roken en maakt het deel uit van de manier waarop je met hen omgaat.

Stop de verslaving door elektrische sigaret

Het roken van tabak is zowel een lichamelijke verslaving als een psychologische gewoonte. De nicotine uit sigaretten zorgt voor een tijdelijke – en verslavende – high. Vanwege het ‘goed gevoel’-effect van nicotine op de hersenen, kun je sigaretten ervaren als een snelle en betrouwbare manier om je vooruitzichten te verbeteren, stress te verminderen en tot rust te komen. Roken kan ook een manier zijn om met depressie, angst of zelfs verveling om te gaan. Ermee stoppen betekent dat je andere, gezondere manieren moet vinden om met die gevoelens om te gaan. Er zijn veel manieren om je een handje te helpen bij het stoppen met roken zoals nicotine pleisters of kauwgum, acupunctuur of de elektrische sigaret. Met een elektrische sigaret kun je langzaam de nicotine behoefte afbouwen.

Tips om te stoppen met roken

  • Stel een stopdatum in.

Kies in de komende twee weken een datum waarop je een begin maakt met stoppen met roken. Zo heb je genoeg tijd hebt om je voor te bereiden, zonder dat je gedemotiveerd raakt. Rook je vooral op het werk, stop dan in het weekend, zodat je een paar dagen de tijd hebt om aan de verandering te wennen.

  • Vertel familie, vrienden en collega’s dat je van plan bent te stoppen.

Vertel ze dat je hun steun en aanmoediging nodig hebt om te stoppen. Zoek een maatje die ook wil stoppen met roken. Je kunt elkaar helpen om door de moeilijke tijden heen te komen.

  • Haal sigaretten en andere tabaksproducten uit je huis, auto en werk.

Gooi al je sigaretten, aanstekers, asbakken en lucifers weg. Was je kleren en fris alles op dat naar rook ruikt. Geef je auto een grondige wasbeurt, maak je gordijnen en vloerbedekking schoon en stoom je meubels.

Elektrische sigaret als alternatief

In de afgelopen jaren is de elektrische sigaret een populair alternatief geworden voor mensen die willen stoppen met roken. Deze elektrische sigaret worden ook wel vapes of e-cigs genoemd en zijn veel minder schadelijk dan sigaretten. Bij een elektrische sigaret maak je gebruik van een apparaat waarmee je nicotine in een damp kunt inhaleren in plaats van rook. Een elektrische sigaret verbrandt geen tabak en produceert geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook.

Elektrische sigaret en andere methodes

Het overstappen op  het dampen van een elektrische sigaret kan je helpen om je behoefte aan nicotine te beheersen. Uit een groot Brits klinisch onderzoek dat in 2019 werd gepubliceerd, bleek dat mensen die overstappen op elektrisch roken, in combinatie met deskundige persoonlijke ondersteuning, twee keer zoveel kans van slagen hadden als mensen die andere nicotine-vervangende producten, zoals pleisters of gom gebruikten. Er is overigens ook geen bewijs dat elektrisch roken schade toebrengt aan andere mensen om je heen, in tegenstelling tot passief roken bij gewone sigaretten.