Thuis wokken: dit is de perfecte manier


Een wokgerecht op de straten in Thailand, een lekker gerecht van die ene vakantie op Bali of je lievelingsgerecht uit India. Veel Aziatische landen weten maar al te goed hoe ze groenten, vlees of vis moeten wokken tot een heerlijk gerecht. Maar goed nieuws: jij kan dit thuis ook doen! Wij vertellen je hoe je het perfecte gerecht kunt wokken in je eigen keuken.

Wokken is een gezonde manier van je eten bereiden. Vaak gebruik je hiervoor een wokpan, maar een koekenpan lukt ook. Doordat je de ingrediënten maar kort blootstelt aan de hoge temperaturen blijven de smaken intens en blijven de vitamines en mineralen intact. Binnen een paar minuten tover je dus een gezonde maaltijd op tafel!

Bereid je maaltijd voor

Tegenwoordig kan je in de supermarkt voorgesneden groentes vinden en schappen vol met woksauzen. Maar vaak zijn er al vitamines verloren gegaan omdat de groentes al lang in het zakje zitten. En in de sauzen vind je veel suiker en E-nummers. En dat terwijl het heel makkelijk is om zelf een wokgerecht op tafel te zetten.

Dit heb je nodig voor een simpel wokgerecht:

  1. Je favoriete groentes, zoals courgette, paprika en taugé
  2. Snij de groentes in reepjes en stukjes.
  3. Bepaal of je nog vis of groenten wilt toevoegen, denk aan kip, garnalen of rundvlees. Of ga voor een vleesvervanger.
  4. Kies welke oosterse smaken je wilt toevoegen, denk aan sambal, sojasaus of ketjap.

Recept nodig? Bekijk deze heerlijke recepten voor in de wok eens! 

1, 2, 3 wokken maar!

Als je alle ingrediënten hebt klaarstaan kan je gaan wokken. Gebruik hiervoor dus een speciale wokpan of kies voor een goede koekenpan. Zet de wok op het hoogste vuur en zorg dat ‘ie goed heet wordt. Dan kun je er speciale wokolie aan toevoegen. Als de olie goed heet is, voeg je eerst het vlees, de vis of de vleesvervangers toe. Deze bak je in een vloeiende beweging goudbruin. Zodra alle kanten zijn dichtgeschroeid of gebakken kan je de groentes toevoegen. Zodra deze ook goed zijn verwarmd voeg je de smaakmakers toe.

Je kan er ook altijd voor kiezen om nog een paar gerechten ernaast te serveren. Zoals noodles, kroepoek of ingezuurde groentes.

Deze fouten moet je niet maken als je gaat wokken

Om het lekkerste wokgerecht op tafel te toveren, is het belangrijk dat je deze veelgemaakte fouten niet gaat maken.

  1. Wok niet langer dan 6 tot 8 minuten. De groentes en het vlees of de vleesvervanger worden natuurlijk rauw bereidt. Maar wok het geheel niet te lang, want dan verliest het de knapperigheid en kan het vlees taai worden.
  2. Gebruik ook niet te veel woksaus. Zeker in Nederland zijn we gek op sauzen en de supermarkten staan er vol mee. Maar met één zo’n flesje woksaus kun je zeker 3 keer wokken. Gebruik niet te veel waardoor je juist een subtiel en rijk smakenpalet krijgt waar je ook nog de ingrediënten kunt proeven. En niet alleen de saus.
  3. Gooi niet de verkeerde olie in de pan. Olijfolie is bijvoorbeeld echt een no go als het op wokken aankomt. Dat komt doordat het erg gaat roken en al na 4 minuten breekt de olie af door de hoge hitte. Welke je wel goed kan gebruiken? Kies voor speciale wokolie of koolzaadolie.