Een airco kopen: hier moet je op letten!


Na een hele bak regen, staat er toch weer een zonnetje op het programma, inclusief warme(re) temperaturen. Hét moment om een mobiele airco of ventilator aan te schaffen. Ook is een luchtkoeler kopen steeds vaker interessant voor mensen met een klein thuiskantoor. Vaak zijn deze dan ook heel snel uitverkocht. Een tip: koop zo’n apparaat ruim voordat de temperaturen weer op gaan lopen, dan weet je zeker dat je niet misgrijpt. Wil je een airco kopen, dan vertellen we je in dit artikel waar je nou precies op moet letten.

Soorten airco’s

Wil je airconditioning kopen, dan is een vaste airco een optie, maar ook een mobiele airco is een mogelijkheid. Het voordeel van een vast systeem is, dat je nergens over na hoeft te denken als het geïnstalleerd is. Wel is het vaak een stuk duurder, hoewel je dit er natuurlijk ‘wel uit haalt’ als je hem een tijdje in gebruik hebt. Een mobiele airco zet je neer waar je wilt, alleen heb je wel een plek nodig waar de slang naar buiten kan, om de warme lucht af te voeren. Indien je wilt gaan voor een vaste airco, dan kun je kiezen uit een single – of multi splitsysteem;

Een single splitsysteem wordt vaak ingezet voor een bepaalde ruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer. Hiervoor wordt er één binnen en één buitenunit geplaatst. Doorgaans verkoeld een single splitsysteem beter dan een multi-splitsysteem en ook is deze vaak een stuk zuiniger en stiller.

Een split-airconditioning bestaan uit een binnen- en buiten unit. Het is wel zo dat je bij de multi-variant meerdere binnen units moet laten plaatsen, welke allemaal aan één buitenunit kunnen worden gekoppeld. 

Afhankelijk van de airco die je aanschaft, kun je zelf bepalen waar je deze laat plaatsen. Het is echter wel zo dat de buitenunit van de airco gemakkelijk te bereiken moet zijn, voor controle en onderhoud. Daarnaast moet de binnen unit zo worden geplaatst, dat deze geen overlast veroorzaakt, bijvoorbeeld door tocht.

Functies

Een airco heeft veel functies en vaak biedt deze zelfs de mogelijkheid om naast te kunnen verkoelen, ook te kunnen verwarmen. Verder kun je een airco inzetten om te ventileren, vocht weg te voeren en om de ruimte te zuiveren. 

Het vermogen van een airco

Om te zorgen dat je kiest voor een airco die precies bij jouw wensen past, is het ook goed om te weten hoeveel vermogen hiervoor nodig is. Je wilt tenslotte zo energiezuinig mogelijk gebruik maken van het apparaat. Een te klein vermogen kan ervoor zorgen dat een ruimte niet voldoende wordt gekoeld en eentje met een te groot vermogen kan het juist té koel maken, wat ook niet lekker is. Je verbruikt dan ook nog eens meer stroom dan nodig, wat je gaat merken op je energierekening. Zonde!


Welk vermogen je nodig hebt, hangt af van de temperatuur die je wilt bereiken en de inhoud van de te koelen ruimte(s), gemeten in kubieke meters. Omdat dit lastig is in te schatten, kun je het beste een professional laten komen om dit voor je uit te rekenen. Deze persoon weet precies waar hij/zij op moet letten en kan je dus goed adviseren.

 

Energie labels 

Sinds een aantal jaar is het ook voor airco’s verplicht om een energielabel te dragen. Hierop staan alle gegevens die je wilt weten, om een voor jou juiste keuze te kunnen maken; 

  • Energielabel
    Deze lopen van A t/m G en geven aan hoe zuinig het apparaat is. A is hierin het meest efficiënt. 
  • Energieverbruik
    Hieraan kun je zien wat de indicatie is van het jaarlijkse energieverbruik, van de betreffende airco. Deze berekening is gemaakt op basis van 500 uur per jaar in koelstand, op het volle vermogen. 
  • Maximale koelvermogen
    Het maximale koelvermogen wordt weergegeven in kW. De EER (Energy Efficiency Ratio) geeft weer hoe efficiënt het apparaat werkt.
  • Type
    Hier kun je zien of de airco alleen koeling biedt, of ook warmte. Tevens staat er of het gaat om een luchtgekoelde, of watergekoelde variant. Indien de airco kan verwarmen dan kun je ook het verwarmingsvermogen en de energie-efficiëntie-klasse hierop terugvinden.
  • Geluidsniveau
    De geluidsproductie wordt weergegeven in dB(A) en valt tussen de 54 en 65 dB(A). Het niveau van het geluid is afhankelijk van het soort airco en de modus.