Is een tuinsethoes noodzakelijk? En waar moet je op letten?


Als je een tuinset koopt, zal je vaak aangeraden worden om ook een tuinsethoes erbij aan te schaffen. Maar is dat eigenlijk wel altijd noodzakelijk? En waar let je nog meer op?

Is een tuinsethoes noodzakelijk?

Het antwoord op deze vraag is in sommige gevallen nee, en in andere ja. Het hangt namelijk van een aantal dingen af. Als je je tuinset in de winter binnen zet, of hij staat onder een afdak, dan is het eigenlijk niet nodig om deze af te dekken. En als je een set hebt van hardhout, is dat in principe bestand tegen alle weersinvloeden en kun je dit dus onbeschermd buiten laten staan. Wel kan het dan sneller verkleuren, dus als je dat niet wil, dan kun je het set onder een hoes zetten.

Verder geldt eigenlijk dat elk tuinset het best in de herfst en winter afgedekt kan worden, zelfs als het onder een afdak staat. Dan gaat het set gewoon langer mee en wordt het bijvoorbeeld ook niet vies! Dat geldt niet alleen voor hout of kunststof, maar ook voor een wicker loungeset.

Waar moet je verder op letten?

Allereerst: als je je tuinset af wil dekken, koop dat altijd een speciale hoes. Afdekken met een stuk plastic of zeil lijkt gemakkelijk, maar dit ademt niet. Daardoor kan het vocht niet weg en dat komt je tuinset niet ten goede. Zorg dus voor een goed ventilerende hoes.

Laat de hoes ook niet een heel seizoen liggen maar zorhg, bijvoorbeeld op een mooie droge winterdag, dat alles een keer kan luchten. Zo zorg je dat de meubels niet verstikken.

Zorg ook dat de hoes niet plat op je meubels ligt, dan kan het vocht ook niet goed weg en heb je alsnog kans op vochtplekken. Om diezelfde reden is het ook geen goed plan om de kussens buiten onder de hoes te laten liggen. Berg die altijd apart op (bij voorkeur binnen). Ook is het belangrijk dat er geen water op de tuinsethoes blijft staan. Zorg er daarom voor dat je werkt met een hoogste punt, zoals bij een tent. Tegenwoordig zijn er steunsets te krijgen waarmee je zowel dat hoge punt kunt creƫren, en daarnaast zorgt dat de hoes niet plat op de meubels ligt.

Als laatste: je voorkomt niet dat een hoes gaat verkleuren, zelfs niet onder een afdak. Dat maakt voor de werking van de hoes niet uit, en bedenk dat je meubels zo in ieder geval niet verkleuren! Zo geniet jij elke zomer opnieuw van je tuinset.