De ultieme manier om je toiletbril schoon te maken: zo doe je het goed


Een gezond mens zit gemiddeld zo’n 3 á 4 keer per dag op het toilet. Wanneer je met meerdere mensen in een huis woont, kan het dus zomaar zijn dat de wc-pot tot bijna twintig keer per dag gebruikt wordt. Des te meer reden om deze geregeld schon te blijven maken, aangezien het toilet één van de minst schone dingen in een huis is: hij wordt immers gebruikt voor niet zulke frisse behoeftes.

De Wc zelf

Allereerst: zorg dat je een fijne wc pot hebt die makkelijk zelf schoon te maken is. Een wc bril van tegeldepot is bijvoorbeeld altijd gemakkelijk om te onderhouden. Daarnaast is de wc-bril zelf vaak niet eens het smerigste onderdeel van je toilet, maar zijn dat de wc pot zelf en de deurklink. Die zijn vaak een stuk viezer dan de meeste mensen denken. Desondanks verdient natuurlijk elk hoekje in je toilet de aandacht om even goed schoongemaakt te worden.

Tools

Je kunt natuurlijk beginnen om je wc schoon te maken met je blote handen, maar handschoenen zijn zeer aan te raden. Die zijn niet duur en vaak in elke supermarkt wel te vinden. Een sopje voor de schoonmaak hoeft niet ingewikkeld te zijn, vrijwel elke allesreiniger zal geschikt zijn. Vervolgens is een schoonmaakdoekje (aan te raden is een doekje van microvezel) of een sponsje handig om te gebruiken.

badkamer, binnenshuis, keramisch

Frequentie

We begrijpen datje misschien niet precies weet hoe vaak je je wc zou moeten schoonmaken. In principe is dit natuurlijk aan jou, maar uit hygiënische overwegingen is het aan te raden om je wc pot minstens één keer per week schoon te maken, maar het liefst natuurlijk nog vaker. Wanneer je sanitair namelijk niet schoon genoeg is en dus een broedplaats vormt voor allerlei soorten bacteriën, loop je zelfs een risico om hiervan ziek te worden.

Altijd bij de minst vieze delen beginnen

Het klinkt vrij voor de hand liggend misschien, maar het is het slimst om bij je toilet bij de minst vieze delen te beginnen (bijvoorbeeld bij de doorspoelknop of -hendel). Simpelweg omdat het niet hygiënisch zou zijn om bij de meest vieze delen te beginnen. Hierna is je sponsje of doekje namelijk al zo vies dat je er de ‘schonere’ delen alleen nog viezer mee maakt. Bewaar de meest vieze delen dus altijd voor het laatst!