Hoeveel water moet je nu echt per dag drinken?


Elke dag minstens een paar glazen water, minimaal twee liter? Een gezonde hoeveelheid water op een dag kan nog aardig wat vragen oproepen. Kortom: hoeveel water moet je nou echt op een dag drinken?

Hoeveel moet je drinken?

Al jarenlang wordt er gezegd dat mensen twee liter water per dag moeten drinken. Toch is iedereen anders en heeft elk lichaam weer andere hoeveelheden nodig. De belangrijkste regel hierbij is dat je zelf moet luisteren naar je lichaam. Het lichaam kan namelijk goed aangeven wanneer het water nodig heeft en wanneer het dorst heeft. Toch kunnen we zelf het lichaam een flink handje helpen, want niet iedereen drinkt genoeg op een dag. Neem bijvoorbeeld altijd een flesje water mee vanaf huis. Dat stimuleert je gedurende de dag om meer water te drinken. Houd je niet zo van plastic flessen voor water? Bestel dan bijvoorbeeld een waterfles met naam voor jezelf. Zo weet je ook nog eens welke waterfles van jou is.

Acht glazen water

Die twee liter staat ongeveer gelijk aan acht tot tien glazen water op een dag. Je kan daar het best in de ochtend mee beginnen. Nadat we ’s nachts acht uren hebben geslapen heeft ons lichaam waterverlies geleden. Door dat direct met twee glazen water aan te vullen, is je lichaam weer voorzien. Dat kan je aanvullen met drie glazen in de middag en drie glazen in de avond. Als je een dorstgevoel krijgt, kom je eigenlijk twee of drie glazen water te kort. Je drinkt dus eigenlijk preventief water om ervoor te zorgen dat je geen dorst krijgt en je vochtbalans goed is.

Extra vocht

Met het eten van fruit en groente krijgen we ongeveer 0,8 liter water binnen. Tijdens de verbranding hiervan komt nog eens 0,3 liter vrij. Dat is 1,1 liter gemiddeld op een dag. Dat is niet genoeg om geen water te drinken. Sterker nog, de twee liter regel komt hier bovenop. Je wil dus ongeveer drie liter water met eten en drinken bereiken. Je verliest namelijk ook elke dag vocht. Dat doe je middels transpireren, urineren, maar ook via je adem raak je vocht kwijt. Tijd voor een slokje water dus.