Wat zijn de grootste verslavingen in Nederland?


Verslavingen zijn al jarenlang een groot probleem in niet alleen Nederland, maar ook Europa en de wereld. Hoewel mensen vaak proberen grenzen voor zichzelf te stellen, gebeurt het regelmatig dat ze zich hier niet aan kunnen houden en te graag, te vaak, te veel willen. Met als gevolg dat ze verslaafd raken aan drank, drugs, gokken of iets anders. Maar hoe groot is dit probleem eigenlijk en wat zijn de grootste verslavingen in Nederland? Wij bespreken de meest actuele cijfers, afkomstig van Jellinek.

 Alcohol

Veruit de meest aanwezige verslaving in Nederland is alcohol. Een aanleiding hiervoor zou kunnen zijn dat het ontzettend maatschappelijk geaccepteerd is om alcohol te drinken, in tegenstelling tot het gebruik van drugs. Dan wordt je toch wel wat anders aangekeken op een borrel. Momenteel zijn er in Nederland 477.000 mensen verslaafd aan alcohol, maar zijn er maar 29.374 in behandeling hiervoor. Dat betekent dat het gaat om slechts een percentage van 6% van mensen die zich laten helpen.

Gokken

Wist je dat er meer mensen in Nederland verslaafd zijn aan gokken dan aan cannabis? Het percentage van gokverslaafen ligt momenteel nameijk op 79.000, een stuk hoger dan e 70.000 mensen die verslaafd zijn aan cannbis. Een verklaring hiervoor zou mogelijk kunnen zijn dat de populariteit van online casino’s de laatste jaren ontzettend is toegenomen. Gokverslavingen zijn helaas vaak vrij anoniem, je ziet het niet snel aan iemand als diegene verslaafd is aan gokken, zowel online als offline. Dat betekent ook dat het aantal mensen wat zich hiertegen laat helpen extreem laag ligt, namelijk op zo’n 2.000 mensen.

Voor een tabakverslaving laten mensen zich gemiddeld het minst helpen.

Tabak

Waar het percentage verslaafden die zich ook laat helpen hier ]tegen bij alcohol al vrij laag lag, ligt dat bij tabak nog veel lager. Rokers of verslaafden aan tabak laten zich (helaas) vrijwel nooit helpen hiertegen. Terwijl een tabakverslaving eigenlijk de grootste verslaving in Nederland is: er zijn namelijk zo’n 539.000 mensen verslaafd aan tabak. Slechts 809 mensen zijn hiervoor in behandeling. Dat betekent dat mensen zich voor tabak relatief een stuk minder laten helpen, misschien omdat een rookverslaving tegenwoordig niet zo verbazingwekkend is en het vaak gezien wordt in Nederland.

single cigarette stick with ashes stick

Cannabis

Ook wietverslavingen zijn in Nederland niet ongebruikelijk. Het aantal verslaafden aan cannabis zou in Nederland op het moment op zo’n 70.0000 mensen liggen, waarvan meer dan 10.000 zich momenteel laten helpen. Dat is wel vrij positief, aangezien dat meer dan 10% is. Dit zou ook kunnen komen doordat een verslaving aan cannabis vrij zichtbaar is, mensen zien het vaak wel aan iemand als diegene geblowed heeft en als dit vaak gebeurt, zal het opvallen.

Medicijnen

Het aantal medicijnverslaafden ligt ontzettend hoog, het is namelijk de meest geziene verslaving in Nederland. Momenteel zijn er 600.000 mensen in Nederland verslaafd aan medicijnen, terwijl maar 839 mensen zich hiertegen laten behandelen. Mogelijk is het voor mensen die medicijnverslaafd zijn makkelijker om te doen alsof ze deze medicijnen écht nodig hebben, in plaats van hun verslaving te erkennen.