Hoeveel stappen per dag is gezond?


Als je een willekeurig persoon zou vragen hoeveel stappen per dag we moeten zetten dan is de kans groot dat die persoon het getal 10,000 zegt. Maar wist je dat 10,000 stappen per dag niet wetenschappelijk onderbouwd is en begon als een marketingtruc? Het doel van 10.000 stappen per dag is namelijk niet bepaald door onderzoek, maar omdat het een mooi rond getal was dat gemakkelijk te adverteren is door bedrijven die stappentellers verkopen.

Het ontstaan van de 10,000 stappen

Tijdens de Olympische Spelen in Tokio die in 1964 plaatsvonden creëerde een Japans bedrijf een stappenteller. De stappenteller kreeg de naam Manpo-kei wat in het Japans vertaald kan worden naar 10,000 stappen. De reden waarom ze voor deze naam kozen was niet om dat wetenschappelijk gezien 10,000 stappen optimaal is voor onze gezondheid. Het is waarschijnlijker dat de naam gewoon goed klonk en dat 10,000 een mooi afgerond getal is. Daarbij is dit getal gemakkelijk te onthouden. Grappig genoeg heeft het Japanse karakter voor 10.000 wel iets weg van een wandelend persoon.

Technologie zorgt voor langere wandelingen

De stappenteller is overigens niet de eerste technologie waardoor mensen meer gingen lopen. De app Pokemon Go zorgt er sinds een aantal jaar ook voor dat mensen meer tijd buiten doorbrengen. Dat is het voordeel dat steeds meer apps op de smartphone beschikbaar zijn. Zelfs casino spellen via sites als betFIRST kunnen tijdens een actieve wandeling worden gespeeld. Daarnaast zorgen media als podcasts ervoor dat mensen de tijd tijdens het wandelen vergeten.

Niet voor iedereen haalbaar

10,000 stappen per dag is een nobel doel en het kan in de meeste gevallen geen kwaad om wat langer door te lopen. Voor een heleboel mensen was het ook extra motiverend om stappen te tellen. Dus in principe is er niks mis met 10,000 stappen zetten zou je denken. Het blijkt echter dat het doel om 10,000 stappen per dag te zetten contraproductief kan zijn. Zo zijn er diverse mensen die minder van hun wandeling genieten omdat ze te gefocust zijn op het zetten van het juiste aantal stappen. Voor deze groep begon de lange wandeling langzaamaan als werk te voelen. Om de 10.000 stappen te halen moet je immers gemiddeld 2 uur per dag lopen. Dit is aardig wat tijd voor mensen met een drukke baan of gezinsleven. Daarbij zijn er onderzoeken die aantonen dat een uur achter elkaar lopen minder gunstig is dan kortere wandelingen verdeeld over de dag. Er zijn zelfs bepaalde groepen waarvoor 10.000 stappen te veel is, denk hierbij aan oudere mensen of mensen met chronische gezondheidsproblemen.

Leeftijd, gezondheid en beroep spelen een belangrijke rol

Dagelijks wandelen heeft zeker een heleboel gunstige resultaten voor onze gezondheid. Elke dag even naar buiten helpt het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen. Hoeveel stappen per dag we precies moeten zetten is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige onderzoeken is 4.000 tot 5.000 stappen al voldoende. Er zijn ook onderzoeken die neigen naar 7.000 stappen. De 10.000 stappen worden meestal niet benoemd. Volgens een bepaald onderzoek zou het positieve effect na 7.500 stappen per dag zelfs stabiliseren. En dan zijn er nog onderzoekers die zeggen dat mensen onder de 60 jaar eigenlijk 7.000 tot 10.000 stappen moeten zetten. Het aantal stappen per dag is uiteraard ook afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan leeftijd, gezondheid en je beroep. Mensen die een beroep hebben waarbij ze veel zitten kunnen over het algemeen beter wat meer stappen zetten. Verder hangt het er ook van af welke andere fysieke activiteiten je gedurende de dag onderneemt. Fiets je naar je werk bijvoorbeeld of ga je dagelijks naar de sportschool, dan kun je gerust wat minder lang lopen.