Wat mag niet ontbreken in jouw keuken?


Er zijn veel verschillende soorten schoonmaakmiddelen op de markt, elk met een specifiek doel. Sommige schoonmaakmiddelen zijn bedoeld om vuil of vlekken te verwijderen, terwijl andere bedoeld zijn om specifieke oppervlakken te ontsmetten of te ontvetten. Er zijn zelfs schoonmaakmiddelen die speciaal zijn gemaakt voor het reinigen van bepaalde materialen, zoals glas of metaal. Als het gaat om het schoonmaken van de keuken, zijn er enkele schoonmaakmiddelen die onmisbaar zijn. Wij hebben vijf van de belangrijkste schoonmaakmiddelen op een rijtje gezet die niet mogen ontbreken in jouw keuken. 

  1. Vaatdoekjes: deze stoffen doekjes zijn onmisbaar als je de keuken wilt schoonmaken. Vaatdoekjes kun je gebruiken om je keuken schoon te maken, af te stoffen en te poetsen. Een vaatdoek is van katoen of microvezel gemaakt en is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en prints. Het gebruik van vaatdoekjes brengen veel voordelen met zich mee ten opzichte van het gebruik van theedoeken of papieren keukenrollen. Vaatdoekjes zijn namelijk duurzamer, omdat ze gewassen kunnen worden in de wasmachine. Hierdoor kunnen vaatdoekjes meerdere keren gebruikt worden en zijn ze altijd hygiënisch en schoon. Echter is het wel belangrijk om vaatdoekjes regelmatig te wassen zodat bacteriën zich niet opbouwen. Je kunt vaatdoekjes het best op zestig graden wassen, zodat alle bacteriën worden gedood. Met een vaatdoek kun je het vuile aanrecht afnemen na het koken, de gootsteen schoonmaken, tafels afnemen en hardnekkige vlekken verwijderen. 
  1. Allesreiniger: dit is een universeel schoonmaakmiddel dat je kunt gebruiken voor het schoonmaken van bijna alles in de keuken. Allesreiniger is voornamelijk geschikt om harde oppervlakken mee schoon te maken. Denk hierbij aan glas, gelakt hout, tegels en zeil bijvoorbeeld. De naam daarentegen een klein beetje misleidend, want je kunt er niet álles mee schoonmaken. Je kunt ook een spuitflacon vullen met allesreiniger, zodat je gemakkelijk alles kunt afnemen in de keuken.
  2. Afwasmiddel: of je nou wel of niet een vaatwasser hebt, afwasmiddel is altijd een must. Met afwasmiddel maak je gemakkelijk de vieze vaat schoon, wat ook handig is als de vaatwasser op dat moment aanstaat. Bovendien verbruik je ook minder energie om sommige vaat met de hand af te wassen. Denk hierbij aan borden die gemakkelijk en snel af te wassen zijn met afwasmiddel. Doordat de energieprijzen fors gestegen zijn dit jaar kan dit uiteindelijk ook voordelig zijn voor jouw portemonnee.
  3. Ovenreiniger: de oven is één van de meest gebruikte keukenapparatuur. Het behoort daarom ook tot keukenapparatuur dat niet mag ontbreken in jouw keuken. Gebruik een ovenreiniger om aangekoekte voedselresten en andere vlekken te verwijderen.
  4. Ontvetter: dit schoonmaakmiddel is ideaal om aangekoekt vet en olie van het fornuis te verwijderen. Bovendien kun je een ontvetter ook gebruiken om vuil van de oven te verwijderen.

Daarnaast is het wel belangrijk om veiligheid in acht te nemen bij het gebruik van schoonmaakmiddelen. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzingen op de verpakking leest en opvolgt. Voor sommige schoonmaakmiddelen is het belangrijk om altijd handschoenen te dragen. Bewaar schoonmaakmiddelen ook op een veilige plaats, buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Daarnaast is bij het kiezen van schoonmaakmiddelen het belangrijk om rekening te houden met het soort oppervlakte dat je wilt reinigen. Gebruik nooit een te sterk schoonmaakmiddel op materialen als hout of marmer.