Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?


Wie een hypotheek afsluit, kan ervoor kiezen om hierbij een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Tot 2018 was dit verplicht voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie, maar dit is inmiddels niet meer het geval. Toch is dit een verzekering die veelvuldig afgesloten wordt. Dit komt vooral doordat je met een ORV voor financiële zekerheid zorgt onder nabestaanden wanneer je plotseling overlijdt. Deze verzekering keert namelijk eenmalig een bedrag uit als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Hierdoor kunnen jouw nabestaanden de huur of hypotheek betalen, kosten voor kinderopvang dekken of de studiekosten van kinderen betalen. Maar hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk? Dat vertellen wij je in deze tekst.

Je geeft zelf invulling aan een ORV
Je weet inmiddels in grote lijnen hoe een overlijdensrisicoverzekering werkt. Overweeg je deze verzekering af te sluiten? Dan wil je hier ongetwijfeld eerst wat meer informatie over hebben. Een ORV is namelijk geen standaard verzekering. Je geeft er namelijk zelf invulling aan. Bij het afsluiten kom je namelijk voor verschillende keuzes te staan. Zo bepaal je allereerst of je jouw eigen leven verzekert of het leven van iemand anders. Daarnaast kies je zelf de hoogte van het verzekerde bedrag. Verder moet je kiezen of het verzekerde bedrag tijdens de looptijd gelijk blijft, annuïtair daalt of lineair daalt.

Hoe zit het belastingtechnisch?
Heb je een overlijdensrisicoverzekering afgesloten en overlijd je binnen de looptijd? Dan krijgen jouw nabestaanden in één keer een groot geldbedrag uitgekeerd. Daarom kunnen wij ons voorstellen dat je wilt weten hoe het belastingtechnisch zit. Het is immers niet wenselijk als zij belasting over dit bedrag moeten betalen, want dan blijft er mogelijk (te) weinig geld over. Gelukkig hoef je hier niet bang voor te zijn. Nabestaanden betalen namelijk geen inkomstenbelasting over de uitkering. Wel kan de eenmalige uitkering gevolgen hebben voor het ontvangen van zorgtoeslag, huursubsidie en vermogensrendementsheffing. Het kan bovendien zo zijn dat er erfbelasting over het bedrag betaald moet worden, maar dat hangt af van de persoonlijke situatie.

Wat betaal je voor een overlijdensrisicoverzekering?
Nu je weet hoe een overlijdensrisicoverzekering werkt, kun je voor jezelf bepalen of je deze verzekering al dan niet afsluit. Voordat je de knoop doorhakt, wil je mogelijk eerst nog weten wat je betaalt voor een ORV. Begrijpelijk, maar we kunnen je helaas niet exact vertellen hoeveel premie je betaalt. Waarom niet? Omdat de hoogte van de premie afhankelijk is van de keuzes die je maakt. Zo betaal je bijvoorbeeld meer premie als je een hoger bedrag verzekert.

Verschil met een levensverzekering
Sommige mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde is als een levensverzekering. Toch zit er verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Als we het over een levensverzekering hebben, bedoelen we namelijk alle verzekeringen die te maken hebben met het leven van een persoon. Omdat dit voor een overlijdensrisicoverzekering geldt, is een ORV een levensverzekering. Dit is overigens maar één van de vele levensverzekeringen die we kennen. Zo is een uitvaartverzekering bijvoorbeeld ook een voorbeeld van een levensverzekering.