Zo zorg je ervoor dat je huis bij je blijft passen


Wanneer ben jij in het huis waar je nu woont komen wonen? Tenzij dat pas een klein aantal jaren geleden was, is de kans groot dat je je toen nog in een heel andere levensfase bevond dan nu het geval was. Misschien was het wel het eerste huis dat je ooit kocht, en ben je er heel je leven in blijven wonen. Of kocht je het toen je opgroeiende kinderen had, om hen een beetje de ruimte te geven. Inmiddels ben je heel wat jaren verder, en past het huis van toen misschien niet meer zo perfect bij je als destijds. Dat betekent niet meteen dat je hoeft te gaan verhuizen. Er zijn meer manieren om ervoor te zorgen dat je huis bij je blijft passen.

Je behoeftes veranderen

Het huis dat je kocht toen de kinderen klein waren, of toen je op het punt stond een gezin te starten, dat past niet automatisch nog steeds perfect bij je nu de kinderen groter zijn en het huis hebben verlaten. Je kocht het destijds waarschijnlijk voor de ruimte, terwijl je die nu niet meer zo hard nodig hebt. Nu ben je je juist meer op zoek naar comfort, en daar heb je toen je het huis kocht een stuk minder op gelet.

Gelukkig kun je een woning zelf mee laten veranderen met jouw behoeftes. Dacht je bij een trap in huis vroeger misschien nog aan gezellig veel kindervoetjes die op en neer renden, tegenwoordig vind je het vooral een vervelend obstakel. Eentje waar je iets aan kunt doen: trapliften zorgen ervoor dat je naar een trap geen omkijken meer hebt. Een traplift van Handicare kan op de bestaande trap worden gemonteerd, zodat je die ook gewoon kunt blijven gebruiken; aan jou iedere keer de keus. Ook je badkamer kun je op deze manier meer met het oog op comfort laten inrichten. Geen hoge instappen meer, maar precies wat jij nodig hebt, en wat jij prettig vindt. Zo past je huis opeens weer prima bij je.

Wat doe je met al die ruimte?

Wanneer de kinderen het huis verlaten, blijven veel mensen opeens met lege kamers over. Dit waren de slaapkamers van de kinderen, maar wat moet je er nu mee? Is het geen tijd om kleiner te gaan wonen?

Alhoewel dat laatste natuurlijk altijd een optie is, blijkt dat in veel gevallen de lege kamers vanzelf weer een functie krijgen. Extra bergruimte, bijvoorbeeld, of een kamer die helemaal in het teken staat van hobby’s. Een eigen kleine fitnessruimte, of een plek om rustig te kunnen knutselen. Geef het even de tijd, en onderzoek waar jij de extra ruimte die je nu opeens hebt goed voor zou kunnen gebruiken.