Zo kom je van je slaapproblemen af


Een grote groep inwoners van Nederland slaapt ’s nachts niet lang genoeg. Slaapproblemen zijn daar de voornaamste reden van. Over het algemeen is er sprake van een onderliggende oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan zorgen, overspannenheid en ongerustheid. Dat is helemaal niet zo gek, aangezien er in het dagelijks leven heel wat op ons afkomt.

Slaapproblemen zijn onder te verdelen in twee categorieën

Er zijn twee verschillende soorten slaapproblemen. Bij de eerste duurt het erg lang om de slaap te vatten. Je gaat naar bed, maar ligt vervolgens nog uren te piekeren over van alles en nog wat. Vervelend, want je bent eigenlijk wel moe. Bij het tweede probleem is in eerste instantie in slaap komen niet lastig. Daarentegen is de hele nacht doorslapen erg moeilijk. Beide slaapproblemen leiden tot dezelfde complicaties. Namelijk dat je overdag moe bent en je niet optimaal geniet van het leven.

Een slaapstoornis leidt tot mentale en psychologische stress

Na een slechte nachtrust word je niet lekker wakker. Je hebt de hele dag minder energie, bent niet zo vrolijk als normaal en je ziet op tegen elke uitdaging. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je ervaart namelijk meer stress zodat je nog minder goed slaapt. Het oplossen van een slaapprobleem is daarom cruciaal voor jouw kwaliteit van leven.

Pak de onderliggende oorzaak aan

Wat is precies de oorzaak van een slaapstoornis? Stress heeft een negatief effect, net zoals overspannenheid en depressieve gevoelens. Maar zoals hierboven beschreven heeft een slaapstoornis eveneens consequenties. Het is moeilijk te zeggen wat eerst kwam. Wat dat betreft lijkt het veel op de eeuwenoude vraag over de kip en het ei. Daarom is het advies om beide oorzaken aan te pakken. Hierdoor zorg je in één klap voor een verbeterde nachtrust, meer energie overdag en een leuker leven in het algemeen.

Wat kun je doen tegen slaapstoornissen?

Een slaapstoornis kan helaas heel hardnekkig zijn. In het dagelijks leven heeft lang niet iedereen de tijd of de mogelijkheid om hier aan te werken. Want het leven raast gewoon door. Een beetje medische hulp kan daarom geen kwaad. Slaappillen zijn er in allerlei soorten en maten. Daarnaast zijn er specifieke voedingssupplementen die het slapen bevorderen. In Nederland worden slaappillen volop gebruikt. Neem wel altijd eerst contact op met een arts. Probeer daarnaast direct andere oorzaken aan te pakken die stress veroorzaken. Het kan daarnaast geen kwaad om jezelf zorgvuldig in te lezen over slaappillen.