Waarom je houten vloer vervangen door een schuimbeton vloer?


Wil jij je huis gaan verduurzamen en isoleren? Heb je dan al weleens gehoord van schuimbeton? In dit artikel vertellen we meer over het vervangen van je oude vloer voor schuimbeton en daar de voordelen van.

Je hebt een rottende houtenvloer, dat is dweilen met de kraan open. Het isoleert namelijk slecht en is misschien al wel jaren toe aan vervanging. Wist je dat houtrot ook slecht kan zijn voor je gezondheid. Er zijn oplossingen om je vloer gelijk goed te renoveren. Dit doe je natuurlijk door gelijk een goede isolatie te leggen. Schuimbeton is hiervoor een moderne en zeer goede oplossing.

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een materiaal dat lang mee gaat en zeer licht en goedkoop is. Daarnaast isoleert het geweldig. Schuimbeton bestaat uit fijn zand, water, een schuimmiddel, cement en een paar vulmiddelen. Wil je de voordelen kennen van schuimbeton als isolerende ondervloer? Lees dan de volgende alinea. Doordat dit materiaal zo enorm makkelijk en goedkoop is kan jij dus je houten vloer vervangen door een schuimbeton vloer zonder problemen.

Voordelen van schuimbeton vloer

Wanneer je de oude vloer hebt verwijderd en de kruipruimte is leeg kan je hem op gaan vullen met schuimbeton. Er zijn een aantal voordelen aan schuimbeton ten opzichte van andere isolatievloeren.

Het heeft een gesloten structuur hierdoor is het heel vullend en heeft het een dempende werking. Daarnaast werkt het isolerend en dit is dan weer goed voor de stookkosten in je woning. Ook gaat het vocht tegen. In een kruipruimte blijft vaak water staan en hierdoor krijg je houtrot, maar schuimbeton kan hier heel goed tegen. Hierdoor is het ook nog eens bestand tegen hardnekkige schimmels. Ook de kosten spelen natuurlijk mee in de aanschaf. Zo kost een schuimbetonnen vloer niet gelijk bakken met geld.

Nog een paar voordelen op een rij:

  • Licht van gewicht
  • Zelf nivellerend
  • Snel beloopbaar
  • Volledig recyclebaar
  • Kan ook gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming

Vloerverwarmingen en schuimbeton

Als laatste voordeel las je het al. Een schuimbetonnen vloer kan dus ook in combinatie met vloerverwarming. Juist doordat de isolerende werking bij een schuimbeton vloer zo goed is heeft vloerverwarming ook echt gouden effect. Boven op het schuimbeton wordt een nog een vaste laag gegoten. Hierboven op kan je de vloerverwarming zonder zorgen leggen. Wanneer je hem nu afstort heb je een vloer voor het leven.

Kosten van schuimbeton?

Afhankelijk van de dikte ga je natuurlijk betalen voor schuimbeton. Wanneer jij jouw hele kruipruimte wil volgooien zal je hiervoor natuurlijk betalen. Per vierkant meter met een dikte van 10 centimeter betaal je tussen de 10 en 15 euro. Dit is natuurlijk een zeer lage prijs. Veel mensen kiezen er dan ook voor op de kruipruimte in takt te houden, maar een gedeelte te storten.

Ben je benieuwd naar meer over schuimbeton? Op het internet is veel te vinden over dit materiaal dat vooral bij nieuwbouw en renovatie gebruikt wordt. Bekijk ook eens deze video om er meer over te leren.