Hoe verzorg je leren kleding het beste? 


Leer verzorgen is ontzettend belangrijk, met goede verzorging kan je bepaalde kledingstukken namelijk je hele leven nog aan. Zo verzorg je jouw leren kleding het beste. 

Je hebt een aantal echte juweeltjes in de kast. Kledingstukken die je bijna dagelijks aandoet. Of misschien een leren jas die je hebt ontvangen als erfstuk. Dan wil je dat deze zo goed als nieuwe blijft. Want leren kleding kan best prijzig zijn. Maar eigenlijk is een leren jas misschien wel het meest onderhoudsvriendelijke kledingstuk in de wereld. Of je nu een faux fur jas dames hebt of je een prachtige leren motorbroek wij helpen je verder met dit artikel. 

Stap 1: Impregnatie van je leren kledingstuk 

Zorg ervoor dat jij je leren kledingstuk impregneert met een leerspray. Deze heb je in alle kleuren, maar het beste kan je kiezen voor een transparante spray. Wanneer je dit hebt gedaan is je kleding namelijk goed beschermd. Het behoud daardoor kracht en soepelheid en tegelijkertijd zal het lelijke watervlekken voorkomen. Maar het voorkomt ook dat vuil zich kan hechten. En dat je vlekken makkelijk weer kan verwijderen. 

Stap 2: Nooit in de wasmachine 

Een leren product zoals een high waist leren broek in de wasmachine is not-done. Vooral wanneer je luxe en zeer dure exemplaren hebt wil je deze zeker niet in de wasmachine doen. De veel water zorgt er namelijk voor dat er scheurtjes ontstaan. Je kan beter voorkomen dat je jas vies wordt of erg gaat ruiken. Geur van bijvoorbeeld rook kan in leren producten trekken. Zo kan het zijn dat jouw leren kledingstuk is gaan ruiken naar rook wanneer je hem in een huis hangt waar veel gerookt wordt. Leg hem in een kamer waar de rooklucht niet binnen kan dringen. 

Stap 3: Verschillende soorten leer onderhouden 

Er zijn verschillende soorten leer en iedere soort leer heeft een andere manier om te onderhouden. Wij zetten er twee voor je op een rij: 

Gladleer 

Gladleer is een soort leer dat je bijvoorbeeld op oude banken ziet. Je kan er vuil makkelijk vanaf nemen met een natte doek. Er zijn geen haartjes te zien op een gladleren kledingstuk. Gladleer reinigen is heel makkelijk en doe je met een natte doek. Het liefst niet te stevig boenen. Vooral niet wanneer je het leer nog niet behandeld hebt. 

Ruwleer 

Bij ruwleer is het een heel ander verhaal. Dit soort leer mag je zeker niet met water reinigen. Je kan hiervoor beter speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Je kan dan zoeken naar nubuck- en suèdeleer reinigingsproducten. Daarbij adviseren wij om gebruik te maken van een speciale borstel en nooit te hard te boenen. 

Stap 4: Na schoonmaken onderhouden 

Nu heb je alle stappen doorlopen en begin je eigenlijk gewoon weer bij stap één. Je gaat namelijk opnieuw het leer weer impregneren op de plekken waar je bezig bent geweest. Dit kan je gewoon weer doen met dezelfde soort spray. Voor schoenen kan je wax gebruiken om te onderhouden. Er is dus wel degelijk een verschil tussen bepaalde kledingstukken en de middelen die je kan gebruiken.