Facturen omzetten naar kapitaal


Veel bedrijfseigenaren worden er moe van om maar constant te moeten wachten tot hun facturen worden betaald. Het is frustrerend om wel dagen aan een opdracht te hebben gewerkt, maar er niet gelijk de vruchten van te kunnen plukken. Sommige facturen kunnen wel een maand op zich laten wachten, terwijl jij als ondernemer het geld ook nodig hebt om je verder te kunnen ontwikkelen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om van die lange wachttijd af te komen.

Een ideale oplossing

Een van die mogelijkheden is factoring. Factoring is een nieuwe vorm van financieren, waarbij jouw facturen direct worden omgezet in geld, zonder dat je hierbij eerst een lange tijd hoeft te wachten. Hoe het werkt, is dat jij jouw facturen als het ware doorverkoopt aan een factoringmaatschappij. Zij betalen jou binnen 24 uur na de klus een deel van de factuur alvast uit, en betalen de rest nadat zij de opdracht met jouw klant hebben afgerekend. Hiervoor vraagt de maatschappij een klein percentage per factuur.

Wat doet een factoringmaatschappij?

Een factoringbedrijf koopt dus jouw facturen als het ware op, en handelt deze voor je af. Ook betalen zij een deel van de factuur alvast aan je uit, voordat de klant de factuur heeft betaald. Zo bieden zij jou de financiële ruimte die jouw bedrijf nodig heeft, en kun jij extra profiteren van jouw afgeronde opdrachten en verbeterde cashflow. Daarnaast profiteert de factoringmaatschappij ook: zij hoeven nooit zelf op zoek naar klanten, en kunnen samen met jouw bedrijf werken aan een systeem dat voor iedereen werkt.

Verschillen per land

Wat er precies met factoring bedoeld wordt, wil nog weleens per land verschillen. Traditionele factoring is de oorspronkelijke vorm. Hierbij worden alle facturen in één keer overgedragen aan een factoringbedrijf, en heeft de ondernemer er eigenlijk geen omkijken meer naar. Dit is handig voor zeer grote bedrijven en groothandels, omdat er een vast bedrag kan worden vastgesteld. Je verliest echter wel een hoop input en flexibiliteit. Daarom is er een alternatieve optie: American factoring. Bij deze vorm van factoring kun je jouw facturen per stuk wel of niet aan een factoringbedrijf verkopen. Vertrouw je er helemaal op dat jouw klant de afspraken nakomt? Dan kun je overwegen om de factuur niet te verkopen. In alle andere gevallen kun je het op zeker spelen, en de extra bescherming aannemen.

Extra voordelen voor ZZP’ers

Factoring als ZZP’er kan een hele goede oplossing voor de geldproblemen van jouw bedrijf zijn. Traditionele factoring is eigenlijk alleen weggelegd voor grote bedrijven, maar American factoring heeft ook voor kleinere bedrijven zo zijn voordelen. Als jij veel klanten hebt met betalingstermijnen van meer dan 30 dagen, dan is een kleine prijs betalen om een deel van dat geld eerder te ontvangen nog helemaal niet zo gek. Ook als je simpelweg behoefte hebt aan een meer constante cashflow kan factoring een uitkomst bieden. Door goed te overleggen met het factoringbedrijf waarmee je wilt samenwerken, kun je jezelf als ondernemer een hoop stress en ellende besparen.