Beleggen voor beginners: een stapsgewijze gids naar financieel succes


Steeds meer Nederlanders maken de stap om te beginnen met beleggen. Met beleggen kun je namelijk een mooi rendement verdienen, wat op de lange termijn veel uit kan maken. Maar hoe doe je dat, beginnen met beleggen? Je leest het in dit artikel.

Lees je heel goed in

Nog voordat je begint met beleggen is het heel belangrijk om je goed in te lezen. De financiële wereld is ontzettend complex en alles beïnvloedt elkaar. Er zijn tientallen financiële instrumenten te koop op de beurs en iedere minuut komt er wel een nieuw nieuwsartikel uit die de prijzen van instrumenten kan beïnvloeden. In zo’n wereld kan een verkeerde beslissing je aardig wat geld kosten. Het is dus belangrijk om te beseffen waar je aan begint. Als je denkt dat het te ingewikkeld voor je is, of als je simpelweg de tijd niet hebt om je erin te verdiepen, dan is het verstandig om het uit te besteden aan iemand die er meer verstand van hebt.

Zorg voor een startkapitaal

Geld investeren kan natuurlijk alleen als je daadwerkelijk geld beschikbaar hebt. Om te kunnen beleggen, moet je dus zorgen voor een bepaald startkapitaal. Dit hoeft geen enorm startkapitaal te zijn, maar het moet wel enigszins significant zijn om het beleggen de moeite waard te maken. Als je een procent verdient op honderd euro, dan zet dat geen zoden aan de dijk. Vanaf een paar duizend euro begint het wel zinvol te worden om te beginnen met beleggen.

Kies voor vermogensbeheer

Net beschreven we al dat de financiële wereld enorm complex is. Als je er weinig verstand van hebt, dan is het goed om dit toe te geven en ervoor te kiezen om het beleggen uit te besteden aan professionals. Tegenwoordig is dat een stuk minder ingewikkeld dan vroeger. Je kunt gewoon een app downloaden van een online vermogensbeheerder als MeDirect en daar je geld op storten. Nadat je een risicoprofiel hebt uitgekozen, zal de vermogensbeheerder jouw geld beleggen tegen een risico waar jij comfortabel mee bent. 

Zelf beleggen

Als je meer verstand hebt van beleggen, bijvoorbeeld omdat je een tijdje klant bent geweest bij een vermogensbeheerder, dan zou je kunnen overwegen om je beleggingen zelf te gaan beheren. Je kunt op die manier de kosten van het vermogensbeheer besparen. In veel gevallen is dit echter niet echt aan te raden. De kosten van vermogensbeheer kunnen best laag zijn, zeker van een online vermogensbeheerder. Voor die lage kosten krijg je wel veel terug. Anders zou je namelijk behoorlijk wat tijd kwijt zijn aan het volgen van de markten en het beheren van beleggingen. Vind je een beetje spelen op de beurs gewoon leuk, dan kun je er altijd nog voor kiezen om met een klein bedrag zelf wat aandelen te kopen en te verkopen. 

Disclaimer

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, te houden of te verkopen en is niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid of volledigheid. Als u in een product investeert, kunt u een deel of al het geld dat u investeert verliezen. De waarde van uw investering kan zowel dalen als stijgen. Een commissie of verkoopvergoeding kan in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop voor een investering. Elk inkomen dat u uit een investering haalt, kan zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersbewegingen, waardoor uw beleggingsrendement daaruit wordt beïnvloed. MeDirect Bank (Malta) plc, een onderneming geregistreerd onder nummer C34125, heeft een licentie om bankactiviteiten uit te voeren onder de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsservices onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).