Elke Dag Vitamine D slikken? Alle redenen om dit te doen!


Een beetje zon op je gezicht voelt vaak als remedie voor 1000 en 1 dingen. Een ochtendhumeur, slechte dag of liefdesverdriet: met een beetje zonneschijn is het vaak toch wat beter te overleven. Dat komt niet alleen omdat men zich over het algemeen vrolijker voelt bij het zien van de zon, maar ook omdat de zon je vitamine D geeft. Zeker in lange winterperiodes, waarin je (te) weinig zon ziet, kun je kiezen voor het slikken van vitamine D supplementen. Maar het is zelfs verstandig om dit ook in de zomer te blijven doen, elke dag. Wil je weten waarom? Wij geven je 5 redenen waarom je elke dag vitamine D zou moeten slikken.

  1. Het zou goed kunnen dat je een tekort hebt

De helft van de mensen boven de 65 jaar hebben een tekort aan vitamine D. Ook bij vrouwen vanaf 50 jaar heeft 40% een tekort aan de vitamine. Het zou dus heel goed kunnen dat jij ook wel een beetje extra kunt gebruiken.

  1. Het kan symptomen van depressie kunnen verminderen

Hoewel onderzoekers nog niet zeker zijn over het directe verband, zou vitamine D het serotonineniveau in je hersenen kunnen verhogen, wat weer kan zorgen voor een hoger geluksgevoel. Daarnaast lijkt een gezonde mate van vitamine D de klachten van mensen met een zware depressie sterk af te nemen.

  1. Het werkt preventief voor verkoudheid

We weten allemaal dat je niet zomaar op een koude dag zonder jas naar buiten moet, maar wist je dat de juiste dosis van vitamine D ervoor kan zorgen dat je minder snel verkouden wordt? Door elke dag vitamine D te slikken wordt de je weerstand verbeterd.

  1. Goed voor zwangere vrouwen

Ben je zwanger? Slik dan zeker vitamine D! Het zou namelijk bijdragen aan een gezondere zwangerschap. De baby zou zwaarder en groter zijn van het slikken van vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap.

  1.  Je slikt niet snel teveel, maar neem ook geen risico’s

De meningen zijn een beetje verdeeld over hoe veel je mag slikken. Volgens de een is de kans op een te hoge vitamine D inname alleen mogelijk wanneer je langdurig een te hoge dosis aan supplementen slikt. Dat komt dan door langdurig gebruik, en doseringen die ver boven de aanbevolen grenzen liggen. Maar toch wordt nu vaak aangeraden, ook door fabrikanten zelf, om binnen de aanbevolen hoeveelheid te blijven, om risico’s te vermijden.