Dé top 5 tips voor een vakantiehuis verhuren


Steeds meer mensen in Nederland beschikken over een eigen vakantiehuisje. Of het nu gaat om een huisje in Zeeland of in het zuiden van Italië, het is heerlijk om er eens op uit te gaan. Nu is het alleen wel zonde als je huisje voor een groot gedeelte van de tijd leeg staat. Dit is dan ook de reden dat het een goed idee is om na te denken over je vakantiehuis verhuren. Maar waar moet je dan op letten bij het verhuren van vakantiehuizen? Om hierachter te komen zal je snel verder moeten lezen, we laten het je vandaag namelijk zien in dit artikel!

Stel een eerlijke prijs vast

Een van de belangrijkste dingen om bij stil te staan bij het verhuren van je vakantiewoning is de prijs. Je moet een eerlijke prijs vaststellen die de kwaliteit van je woning en de voorzieningen die het te bieden heeft weerspiegelt. Houd rekening met factoren als locatie, grootte en staat van de woning bij het bepalen van de huurprijs. Het is ook belangrijk om te onderzoeken wat vergelijkbare woningen in de omgeving in rekening brengen. Zo weet je zeker dat je concurrerend bezig bent.

Zorg ervoor dat je opvalt

Om gasten aan te trekken, moet je er natuurlijk voor zorgen dat jouw woning zich onderscheidt van de rest van de vakantiehuizen. Maak foto’s van hoge kwaliteit van de woning en maak een aantrekkelijke advertentie. Benadruk de unieke kenmerken en voorzieningen die je woning biedt, zoals een privézwembad of een prachtig uitzicht. Overweeg ook om extra diensten aan te bieden, zoals schoonmaak- of conciërgediensten. Hiermee trek je mensen die twijfelen altijd wel weer over de streep.

Screen potentiële gasten

Voordat je jouw woning verhuurt, is het belangrijk om potentiële gasten te screenen. Dit kan je namelijk helpen ervoor te zorgen dat je woning wordt verhuurd aan verantwoordelijke en respectvolle mensen die er goed voor zullen zorgen. Vraag naar referenties en controleer deze dan ook als dat kan. Dit zal je een goed idee geven van wat voor soort gasten ze zijn. Op die manier zorg je er ook gelijk voor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wees voorbereid op noodgevallen

Als verhuurder is het jouw persoonlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je gasten veilig en comfortabel zijn tijdens hun verblijf. Zorg ervoor dat je woning is uitgerust met rookmelders, brandblussers en andere veiligheidsvoorzieningen. Houd contactinformatie voor noodgevallen bij de hand en wees voorbereid op eventuele situaties. Dit houdt dan ook in dat je niet zomaar zelf naar het buitenland kan gaan als je jouw huisje wilt gaan verhuren. Je moet namelijk wel altijd bereikbaar zijn voor spoed.

Hou je aan de lokale wet- en regelgeving

Het is belangrijk om de lokale wet- en regelgeving die van toepassing is op korte termijn verhuur te begrijpen en om deze ten alle tijden na te leven. Dit kan onder andere het verkrijgen van de nodige vergunningen inhouden. Denk ook aan het betalen van belastingen en het volgen van bestemmingsplannen en bezettingsvoorschriften. Het spreekt voor zich dat dit met name van belang is voor de mensen met een vakantiehuis in het buitenland.