Alles wat je moet weten over elektrisch rijden


Het uiteindelijke doel is dat we allemaal elektrisch gaan rijden. De eerste stappen zijn al gezet. Zo moeten alle nieuwe auto’s die in Nederland verkocht worden vanaf 2030 elektrisch zijn. De meeste mensen maken die overstap al eerder. Zo hebben we in de afgelopen jaren een explosieve groei van elektrische auto’s kunnen waarnemen. Steeds meer mensen rijden elektrisch. Dit wordt simpelweg steeds populairder en het aantal zal blijven toenemen. Na 2030 zal de brandstofauto al voor een groot deel verdwijnen uit ons land.

Toch zijn er ook nog genoeg mensen die nog nooit in een elektrische auto gereden hebben en hun twijfels hebben. Want wat betekent dit bijvoorbeeld voor lange ritten? Moet je straks bijna elk uur stoppen om de accu weer op te laden? Is het wel praktisch? Hoe zit het fiscaal? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Laadpalen in Nederland

Het is een beetje onwennig om een auto op te laden in plaats van te tanken bij een benzinestation. In het begin zal het best wel een beetje gek zijn. Besef echter goed dat het uiteindelijk een gewoonte gaat worden. Het is een grote verandering, maar over pakweg twintig jaar weten we waarschijnlijk niet beter meer. Door de enorme groei van elektrische auto’s en tevens de doelstellingen van het kabinet, zien we ook de elektrisch laadpalen in Nederland toenemen. Zeker in de grote steden. Kijken we naar utrecht laadpalen, dan zien we dat er meer dan duizend beschikbaar zijn!

Kortom: je hoeft echt niet bang te zijn om geen laadpaal tegen te komen. Er is vrijwel altijd wel een laadpaal bij jou in de buurt. Je kunt eventueel een app downloaden om snel de dichtstbijzijnde te kunnen vinden.

Let op de actieradius van de auto

Heb je besloten om een elektrische auto aan te schaffen? Dan is er veel om rekening mee te houden. Allereerst is het goed om te berekenen hoeveel je gemiddeld per dag rijdt. Rij je slechts tien kilometer heen en terug naar je werk? Dan maakt het niet zo veel uit welke auto je kiest. Als je echter dagelijks lange afstanden aflegt, dan speelt de actieradius een grote rol in de keuze die je maakt.

De actieradius vertelt iets over hoe ver je ongeveer met een accu kunt rijden. Toch moet je je hier ook niet op vastpinnen. Net als bij een brandstofauto kan de accu namelijk door heel veel verschillende omstandigheden beïnvloed worden. Denk bijvoorbeeld aan extreem koud of warm weer, filerijden of rijstijl. Om echt alles uit je actieradius te kunnen halen, zou je dus vooral in ECO-modus moeten rijden. In de praktijk gebeurt dit natuurlijk niet altijd, dus wees je ervan bewust dat er veel speling kan zitten in de resultaten.

Laad overal

In de praktijk maakt het vooral uit hoe lang je dagelijks op de weg bent. Meestal rij je namelijk niet door tot de accu leeg is. Zodra de mogelijkheid er is, laad je op. Dat kan op het werk zijn of thuis of ergens onderweg. Het zal een gewoonte worden en je zult merken dat je daardoor verder kunt komen met een elektrische auto dan je nu verwacht.