De invloed van de smartphone op ons leven


De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Vooral jongeren krijgen er maar niet genoeg van. Tegenwoordig zit 60% van de jongeren dagelijks minstens drie uur op de smartphone.

Ze voelen geregeld een drang om naar hun smartphone te kijken, ook als ze weten dat er niets nieuws is binnengekomen. Van zodra ze wakker worden, grijpen ze onmiddellijk naar hun smartphone. Dit geldt niet alleen voor jongeren, ook voor oudere mensen is dit een heel herkenbaar fenomeen.

Goed of slecht voor communicatie?

Over de impact van de smartphone op ons leven lopen de meningen uiteen. Sommigen beweren dat we er minder sociaal door geworden zijn. Ze vinden dat mensen vaak meer geïnteresseerd zijn in hun smartphone dan in de mensen rondom hen. Een ander negatief punt is het gebruik van de smartphone in het verkeer.

Voorstanders van de smartphone beweren dan weer dat het mensen net dichter bij elkaar brengt. Je kunt immers snel communiceren met mensen van over de hele wereld. Daarnaast biedt de smartphone een bron van informatie die op elk moment beschikbaar is. Voor veel mensen zorgt de smartphone ook voor een veiliger gevoel.

Stress bij het niet kunnen gebruiken van de telefoon

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren vaak stress voelen als er geen wifi beschikbaar is of als ze hun smartphone niet bij de hand hebben. Het zorgt vaak voor een opgejaagd gevoel om altijd en overal met iedereen in verbinding te moeten staan. Voortdurend communiceren maakt ons ongeduldig, afwezig en geobsedeerd door dat kleine scherm.

Maar liefst 93 procent van de Nederlanders is in het bezit van een smartphone. We zitten vooral op WhatsApp, Facebook, Instagram en LinkedIn. Ook online spelletjes zoals Roulette en gokkasten zijn populair. De laatste jaren shoppen we ook meer via de smartphone.

Beter om je telefoon aan de kant te leggen?

Onderzoekers van de Radboud Universiteit bestudeerden een groep jongeren die een week lang door het leven moesten gaan zonder smartphone. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de jongeren in het begin stress voelden, maar na enkele dagen het leven net aangenamer en ‘echter’ gingen vinden. Op momenten dat ze het erg gezellig hadden met vrienden of familie misten ze hun mobieltje niet en kregen ze een vrij gevoel.

Altijd bereikbaar zijn doet niet veel voor je humeur. Mensen die hun telefoon meer dan drie uur per dag gebruiken, ervaren net meer stress dan anderen. Een goede reden dus om die smartphone af en toe eens aan de kant te leggen.