Hoe oud kunnen bomen worden? En hoe kun je dat zien?


Moeder natuur heeft ons iets moois gegeven: bomen! De grote groene gebouwen in het bos of in de tuin, brengen veel positieve dingen met zich mee. Vogels vinden het fijn om er een huisje in te bouwen en het ziet er ook nog eens mooi uit! Sommige bomen kunnen echt heel oud worden. Je kunt aan bepaalde factoren zien hoe oud een boom is.

De oudste boom…

Even om aan te geven hoe oud een boom echt kan worden: de oudste boom is meer dan 4800 jaar oud! De boom heet Metusalem, vernoemd naar een bijbels figuur, en staat in de White Mountains in het oosten van Californië. De exacte locatie wordt geheim gehouden vanwege de angst voor vandalisme. De boom is van het boomsoort pinus longaeva en deze kan zo oud worden omdat ze erg sterk zijn. Ze zijn bestand tegen veel harde weersomstandigheden. Sommige delen van dit boomsoort kunnen zelf doodgaan, terwijl andere delen nog duizenden jaren doorleven!

Een ring per jaar

Waarschijnlijk kende je dit al als kind: wanneer een boom is omgevallen of omgezaagd, kun je kringen in de stam zien. Elke kring staat voor een jaar. Deze zogeheten groeiringen is niet altijd exact, maar een schatting. Het klimaat heeft invloed op de vorming van groeiringen en een boom kan ook schijnjaar-ringen ontwikkelen. Onderzoeker willen natuurlijk niet een boom omhakken om te ontdekken hoeveel groeiringen een boom heeft. Met een Presslerboor, die net zo werkt als een appelboor, kun je van een levende boom tot in het hart van de stam een cilindervormig stukje hout boren.

Boombeheer

Heb je een boom in je tuin en weet je niet hoe je kunt ontdekken hoe oud hij is. Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je hem beter verzorgen? Een boomverzorger kan naar je boom kijken. Hij kan kijken naar de lengte. Wanneer een boom hoog is, vangt het veel meer wind. Daarnaast is de afstand tussen blad en boomwortel groter dus kost het meer kracht om voedingsstoffen naar boven te brengen. Daarom worden bomen gesnoeid.

Een boom voor een persoon

Wat leuk is om te doen: plant een boom in de tuin voor een persoon. Bijvoorbeeld wanneer iemand is geboren. De boom groeit mee met de persoon. Leuk!