Waarom gaan smartphones steeds sneller kapot?


Je ziet vast vaak memes voorbij komen die een vergelijking maken tussen oude en stevige Nokia telefoons van vroeger, en de smartphones van het moment die bij het minste of geringste kapot lijken te gaan. Als jij ook denkt dat de telefoons van nu sneller kapot gaan dan die van vroeger, dan heb je gelijk: smartphones gáán ook steeds sneller kapot. Weten waarom? Lees gauw verder.

Het gebeurt expres

Ja, dat klinkt natuurlijk heel vreemd. Maar de makers smartphones zorgen er expres voor dat het voor jou niet heel makkelijk is om je telefoon te repareren. Zo worden er zelfs onderdelen op telefoons toegepast die vrijwel onmogelijk te repareren zijn, zelfs door een specialist niet.  Met als grootste voordeel natuurlijk dat je vervolgens sneller een telefoon zult aanschaffen.

Glazen schermen

De meeste smartphones bestaan tegenwoordig aan zowel de voor als achterkant uit glas, en dat maakt een telefoon nou eenmaal kwetsbaar en fragiel. Hoewel er wel gebruik gemaakt wordt van sterkere soorten glas, blijft glas natuurlijk heel breekbaar.

Reparaties worden steeds duurder

Wanneer je iets aan een smartphone wilt repareren, heb je daar speciale tools voor nodig, zoals extreem dunne schroevendraaiers. Dat betekent dat het steeds duurder wordt om telefoonreparaties te laten uitvoeren, omdat een specialist voor elke verschillende telefoon andere sets met tools nodig heeft. Dat maakt ook dat gebruikers steeds minder gemotiveerd zijn om iets te laten repareren. Men denkt toch eerder: hoe erg is drie kras/slechte accu/kapotte camera nou echt?

Omdat nog steeds niet iedereen een hoesje heeft

Het is natuurlijk veel meer fashionable om je telefoon zonder hoejse te gebruiken. Hij is dan dunner, lichter en ziet er mooier uit. Maar, een hoesje biedt echt veel bescherming aan je telefoon en zorgt ervoor dat hij veel minder snel kapot gaat. Met een iphone 11 pro hoesje is één van de nieuwste smartphones op de markt (en volgens sommigen zelfs de beste iPhone ooit), direct goed beschermt. Van deze nieuwe iPhone is bijvoorbeeld bekend dat het scherm een stuk minder snel stukgaat, maar het model is zeker niet onbreekbaar. Uit meerdere valtesten is gebleken dat het scherm van de telefoon vanaf een val op heuphoogte al kan breken en barsten.