Vuurwerk: Hoe wordt het gemaakt? En waar komt het vandaan?


Een oud en nieuw zonder vuurwerk? Dat bestaat niet. Van gillende keukenmeiden, tot 1000-klappers. En van fonteinen tot vuurpijlen. Vuurwerk heeft iets magisch. Maar waar komt het vandaan? En hoe wordt het gemaakt? Wij vertellen het jou in deze blog!

1. Waar komt vuurwerk vandaan?

Vuurwerk is al heel oud. Al ruim 2200 jaar geleden is het concept ervan ontdekt in China. Waar iemand, volgens het verhaal, morste met salpeter in een vuurtje waarop werd gekookt. Het begon te knetteren en zo werden de beginselen van vuurwerk ontdekt. Het werd in China van oudsher gebruikt om boze geesten te verjagen. Maar al snel begon het afsteken van vuurwerk een feestelijke gebeurtenis te worden.

Vanaf de middeleeuwen begon vuurwerk ook in Europa terrein te winnen. Ook boze geesten te verjagen, maar ook werd het gebruikt als wapen in oorlogstijden. Maar al snel werd het hier ook juist gezien als iets heel feestelijks.

2. Hoe wordt vuurwerk gemaakt?

Vuurwerk werkt alleen als het onder de juiste samenstelling én professioneel wordt gemaakt. Het is namelijk een mengsel van buskruit, salpeter, houtskool en zwavel. Door middel van het aansteken van het lont, zal het mengsel uit elkaar klappen. Om vervolgens kleurtjes en andere effecten aan het vuurwerk toe te voegen, wordt er gebruikgemaakt van speciale chemische stoffen. Zoals natrium bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een mooie oranje-gele gloed. Koper geeft een blauwgroene kleur. Lithium wordt rood en calcium juist een gele kleur. Zo proberen makers de prachtigste kleuren te maken.

3. Zo steek je veilig vuurwerk af:

Vuurwerk is mooi, maar om er optimaal van te kunnen genieten, moet je het ook veilig afsteken. Koop bijvoorbeeld altijd je vuurwerk bij een geregistreerd bedrijf, zoals het knalvuurwerk bij Vuurwerk013.nl. Verder kun je de volgende maatregelen treffen om het afsteken zo veilig mogelijk te maken.

1. Zet het vuurwerk goed en stevig neer
2. Draag altijd een speciale vuurwerkbril
3. Richt het vuurwerk nooit op mensen
4. Gebruik altijd een aansteeklont
5. Houd de windrichting in de gaten
6. Neem minstens 8 tot 15 meter afstand
7. Houd andere mensen en dieren in de gaten