Ladders: Wat is de hoogte ladder ter wereld? En welke ladder heb ik nodig?


Heb jij een ladder in de schuur staan of op de zolder? In elk huis heb je er wel eentje. Of je nu een enkelvoudige ijzeren ladder hebt, een houten schuifladder of een telescoopladder hebt… hij wint het niet met de allerhoogste ladder ter wereld! In deze blog vertellen we je alles over ladders en hoe je ze veilig kunt gebruiken.

Hoe lang de langste ladder precies is, is lastig te raden. Omdat er niet echt een algemeen instituut is, zoals Guiness Book of Record, die het heeft gemeten. Maar in Duitsland lijkt er een hoogwerker van 68,9 meter te zijn. Een hoogte die jij thuis waarschijnlijk niet snel hoeft te bereiken. Maar welke ladder heb jij dan nodig? We leggen je een aantal soorten ladders uit.

Allereerst, welke eigenschappen heeft elke ladder nodig? Een ladder moet naast stevig ook betrouwbaar zijn. Zeker als je een aantal meters de hoogte in gaat wil je er wel op kunnen vertrouwen. Sommige ladders hebben ook een speciaal klik- en anti-glipsysteem.

1. Reformladders

Deze ladder is ideaal voor hoge werkzaamheden. Reform is vooral afgeleid uit het aantal mogelijkheden die de ladder heeft. Je kunt ‘m namelijk om veel verschillende standen plaatsen. Bijvoorbeeld als een rechte ladder tergen het dak. Maar ook vrijstaand in een A-vorm. Naast twee standen kun je vaak ook een werkhoogte tot wel 10 meter creëren.

2.Een rechte ladder

Dit is de klassieke ladder. Je kunt ‘m vaak tegen veel heel soorten materialen neerzetten. Ze zijn niet vrijstaand te gebruiken en niet zo makkelijk opvouwbaar als de reformladder. Je kunt ‘m natuurlijk vaak wel inschuiven. Ook zijn ze wat goedkoper dan de andere ladder. En licht van gewicht.

3. Vouwladder

Een vouwladder is niet per se een ladder voor de échte hoogte, maar wel als je ‘m bijvoorbeeld als een soort steiger wilt gebruiken. Hij is compact en vaak kun je wel vier verschillende standen gebruiken.

4. Houten ladders

Een houten ladder wordt vaak gebruik binnenshuis. Bijvoorbeeld als zoldertrap om een vliering te bereiken of als bibliotheektrap. Een natuurlijk materiaal, zoals hout, is erg duurzaam en stevig. Hierdoor kun je er lang gebruik van maken. Ook onder schilders wint deze ladder steeds meer populariteit!