Zo maak je jouw auto klaar voor de winter


Slippen, minder grip, ijzel, vorst en sneeuw. Door lagere temperaturen kan het zijn dat in de winter je auto wat extra hulp nodig heeft. In dit artikel vind je tips over het winterklaar maken van jouw auto. Lees je mee?

In de winter kan je niet zomaar gaan rijden. Je moet hiervoor een aantal dingen uitvoeren en klaarmaken. Zo kan je bijvoorbeeld je ruitenvloeistof vervangen of bijvullen met een variant voor de winter, maar er zijn nog veel meer dingen waar je rekening mee kan houden. Hier de tips:

Tip 1: Wissel je banden

Het eerste wat je moet doen wanneer je op stap gaat in de winter is je zomerbanden vervangen voor winterbanden. Misschien heb je standaard een setje liggen in de berging. Dan is het een kwestie van ze er zelf onder monteren. Mocht je minder moeite willen doen kan je ook kiezen voor 4-seizoenenbanden. In bepaalde landen zijn winterbanden of 4-seizoenenbanden verplicht, let hier dus goed op.

Tip 2: Een winterset voor in de auto

Maak een wintersetje klaar die je ergens apart legt. Hier kunnen ijskrabbers inzitten of ruitondooier. Maar had je al eens nagedacht over pewag sneeuwkettingen? Deze kunnen je in de meest barre omstandigheden op weg helpen. Vooral wanneer je op wintersport gaat kan je deze in de hoge bergen nog weleens nodig hebben.

Tip 3: Geen bevroren handrem

Het kan zijn dat in de winter je handrem vastvriest. Hiervoor zijn een aantal makkelijke trucjes te bedenken. Zo kan je de auto in z’n één laten staan wanneer je hem uitzet. Zorg er dan wel voor dat je de koppeling intrapt voor je de auto weer aanzet. Bij een elektronische handrem moet vrieskou geen probleem zijn voor je systeem.

Tip 4: Een ijsdeken

Misschien heb je het al weleens gezien. Een ijsdeken op de vooruit bij de buren. Wanneer ze willen vertrekken kunnen ze in twee tellen wegrijden terwijl jij nog moeilijk de ruiten staat te krabben in de kou. Zorg ervoor dat jij je voorbereid de dag voordat je onderweg gaat door een ijsdeken op je ruit te leggen.

Meer veilige tips voor in de winter

Er zijn nog veel meer handige tips. Denk aan slotontdooier. Misschien wel een warmtedeken wanneer het koud is en je met pech langs de weg komt te staan. Veeg ook sneeuw van je auto voordat je vertrekt. Sneeuw dat tijdens het rijden van de auto glijdt kan gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers.

Weten hoe je je motor moet voorbereiden op de winter? Dat leest je hier!