Wat zijn de voordelen van erfdienstbaarheid?


Heb je wel eens nagedacht over de voordelen van de erfdienstbaarheid? Het is een recht waar je in eerste instantie veel problemen in ziet, maar wat juist wel voordelen oplevert voor het goed samenleven met de buren. Om echt te genieten van ieder voordeel moet je goed weten wat er allemaal bij komt kijken en hoe je het zo goed mogelijk kunt krijgen. Dit recht komt ter sprake als je een stuk land erft, maar er geen directe toegang is tot de openbare weg. In dit geval moet je gebruikmaken van het landgoed van de buren. Zo kom je toch bij jouw woning. Maar wat zijn dan echt de voordelen van de erfdienstbaarheid? Onderstaande informatie legt het uit.

Juridisch vastgelegd in een overeenkomst

Erfdienstbaarheid geeft jou het recht om gebruik te maken van het land van iemand anders voor een specifiek doel. Denk aan het betreden van jouw eigendommen, maar ook het afvoeren van water. In plaats van stiekem over het land te moeten of het land te gebruiken zonder te vragen, kun je alles juridisch vastleggen. De overeenkomst zorgt ervoor dat iedere partij weet wat de afspraken zijn en welke stappen je kunt ondernemen indien er een geschil ontstaat. De relatie met de buren blijft hiermee tevens beter behouden. De juridische strijd die gepaard gaat met het niet houden aan de gemaakte afspraken kun je direct voorkomen en samen met de buren blijf je in gesprek over eventuele veranderingen die noodzakelijk zijn aan het land en eigendom.

De erfenis aanvaarden onder voorbehoud

De erfdienstbaarheid kun je erven tijdens het overlijden van een dierbare. Als je een stuk land of een woonhuis erft, kan het zijn dat je hier dus mee te maken krijgt. De overeenkomst gaat dan automatisch over op de nieuwe eigenaar. Maar wil je de erfenis wel aanvaarden? Soms zijn er redenen om hieraan te twijfelen. Denk bijvoorbeeld aan de slechte financiële situatie waarin de overledene verkeerde. In dit geval kun je de erfenis beneficiair aanvaarden. Hiermee aanvaard je de erfenis onder voorbehoud, zodat je niet persoonlijk opdraait voor de schulden die iemand had. Alle schuld wordt eerst afgelost, voordat jij het restbedrag krijgt. Is er meer schuld dan erfenis? Dan ontvang je uiteraard niets, maar hoef je ook niet extra bij te betalen.

Alle voordelen bij elkaar

Maar wat is hier dan eigenlijk het voordeel van? Het grootste voordeel van het beneficiair aanvaarden van een erfenis is dat je geen financieel risico loopt tijdens het accepteren van de erfenis. Je wilt immers zelf niet aansprakelijk worden gesteld voor de schuld van een overledene. Je hebt extra bescherming tegen alle onverwachte gebeurtenissen. Een ander voordeel is dat je alles via de rechtbank laat lopen. Je hoeft er zelf niet veel verstand van te hebben, maar leidt het wel in goede banen voor de toekomst. Alles rondom de erfenis is geregeld zonder grote verrassingen te hebben. Zorg er daarom voor dat je alles goed afweegt voordat je een erfenis aanneemt.