Wat zijn de voor- en nadelen van Ethereum?


Wat is Ethereum

Wat is Ethereum? Ethereum wordt vaak de op één na populairste cryptocurrency genoemd, na Bitcoin. Maar in tegenstelling tot Bitcoin en de meeste andere virtuele valuta, is Ethereum bedoeld om veel meer te zijn dan een ruilmiddel of een opslagplaats van waarde. In plaats daarvan noemt Ethereum zichzelf een gedecentraliseerd computernetwerk, gebouwd op blockchain-technologie.

Hoe werkt Ethereum?

Zoals alle cryptocurrencies werkt Ethereum op basis van een blockchain-netwerk. Een blockchain is een gedecentraliseerd, gedistribueerd openbaar grootboek waarin alle transacties worden geverifieerd en vastgelegd. Het is gedistribueerd in de zin dat iedereen die deelneemt aan het Ethereum-netwerk een identieke kopie van dit grootboek heeft, waardoor ze alle transacties uit het verleden kunnen zien. Het is gedecentraliseerd in de zin dat het netwerk niet wordt bestuurd of beheerd door een gecentraliseerde entiteit – in plaats daarvan wordt het beheerd door alle gedistribueerde grootboek houders.

De Voordelen van Ethereum

  • Breed scala aan functies. Naast het gebruik als digitale valuta, kan Ethereum ook worden gebruikt om andere soorten financiële transacties te verwerken, smart contracts uit te voeren en data op te slaan voor applicaties van derden.
  • Constante innovatie. Een grote gemeenschap ot Ethereum-ontwikkelaars is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om het netwerk te verbeteren en nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Vanwege de populariteit van Ethereum, heeft het de neiging om het favoriete blockchain-netwerk te zijn voor nieuwe en spannende (en soms risicovolle) gedecentraliseerde toepassingen.
  • Vermijdt tussenpersonen. Ethereum’s gedecentraliseerde netwerk belooft gebruikers tussenpersonen van derden achter zich te laten, zoals advocaten die contracten schrijven en interpreteren, banken die tussenpersoon zijn bij financiële transacties of webhostingdiensten van derden.

De nadelen van Ethereum

  • Stijgende transactiekosten. De groeiende populariteit van Ethereum heeft geleid tot hogere transactiekosten. Ethereum transactiekosten, ook bekend als “gas”, bereikten een record van $ 23 per transactie in februari 2021, wat geweldig is als je geld verdient als een miner, maar minder als je probeert om het netwerk te gebruiken. Dit komt omdat in tegenstelling tot Bitcoin, waar het netwerk zelf de transactieverificateurs beloont, Ethereum vereist dat degenen die deelnemen aan de transactie de vergoeding betalen.
  • Potentieel voor crypto-inflatie. Hoewel Ethereum een jaarlijkse limiet heeft van 18 miljoen Ether per jaar, is er geen levenslange limiet op het potentiële aantal munten. Dit zou kunnen betekenen dat Ethereum als investering meer als dollars functioneert en mogelijk niet zo in waarde stijgt als Bitcoin, dat een strikte levenslange limiet heeft op het aantal munten.
  • Steile leercurve voor ontwikkelaars. Ethereum kan moeilijk zijn voor ontwikkelaars om op te pikken als ze migreren van gecentraliseerde verwerking naar gedecentraliseerde netwerken.
  • Onbekende toekomst. Ethereum blijft zich ontwikkelen en verbeteren, en de voortdurende ontwikkeling van Ethereum 2.0 houdt de belofte in van nieuwe functies en grotere efficiëntie. Deze grote update van het netwerk zorgt echter voor onzekerheid voor apps en deals die momenteel in gebruik zijn.

Waar kun je Ethereum kopen?

Ethereum kun je op de meeste grote Amerikaanse crypto exchanges kopen zoals Coinbase, Crypto.com, Binance enz. Ook in Europa wordt het door de meeste spelers aangeboden waaronder Plutus Dex en Anycoin Direct.