Wat te doen wanneer je smartphone oververhit is?


Je kent het wel. Het is een warme zomerse dag. Een vriend belt op en jullie gaan lekker een dag naar het strand of naar het plaatselijke recreatiemeer. Er is muziek, een barbecue en heel veel zonneschijn. Je kijkt op je telefoon en hij lijkt wel te koken. Oververhit. En nu? Onderdompelen in het water kan natuurlijk niet. Dus: wat te doen als je telefoon oververhit is? Wij vertellen het je!

Allereerst: hoe voorkom je een oververhitte smartphone? Stel: je hebt het allernieuwste abonnement afgesloten met een hippe telefoon, bijvoorbeeld de iPhone Xs bij KPN. Dan duik je waarschijnlijk de eerste de beste winkel binnen om een telefoonhoesje te kopen.

Smartphone zonder hoesje

Maar als het kwik oploopt en je plant een dagje strand, dan raden wij je aan om je telefoonhoesje thuis te laten. Want, je denkt misschien dat je je telefoon juist moet beschermen, maar een smartphone zonder hoesje kan beter zijn warmte kwijt.

Schakel daarnaast overbodige functies van je telefoon uit, zodat ‘ie niet hard hoeft te werken. Een applicatie zoals WhatsApp gebruikt niet zoveel batterij en vermogen. Maar intensieve games, zoals Pokemon Go, kun je beter even niet spelen op een warme dag. Want voor je het weet voelt je telefoon aan als een Charmander.

Het is sowieso raadzaam om je telefoon niet te gebruiken in de volle zon. Laat ‘m ook niet in de volle zon liggen of bijvoorbeeld in de auto. De gevaren van een accu moeten namelijk niet worden onderschat, zo worden de meeste woningbranden veroorzaakt door de accu van een mobiel.

Toch oververhit?

Leg je telefoon zo snel mogelijk op een koele plek in de schaduw. Vaak schakelt je telefoon zichzelf uit wanneer hij te heet is geworden. Gebeurt dit niet? Dan kun je hem het beste zelf even uitzetten. Gaat ‘ie juist niet aan? Laat hem dan nog even rusten. Je kunt nu even niet meer doen dan alleen afwachten.

Telefoon in de koelkast? Dat is een absolute no-go. Door je telefoon in de koelkast te leggen, is de kans groot dat er condensatie ontstaat. En wat jij misschien graag wilt op een warme dag, is water. Jouw telefoon maak je minder blij ermee. Interne condensatie kan voor veel meer vervelende situaties zorgen.

Dit is een Samenwerking met KPN.