Wat te doen tegen kriebelhoest. Huismiddeltjes en tips
Er zijn verschillende huismiddeltjes tegen een irriterende kriebelhoest – ze variëren van honing tot verschillende kruiden. We leggen uit hoe je ze correct gebruikt en hoe je ze kunt gebruiken om de irritatie van een hoest te verlichten.
Huismiddeltjes tegen droge hoest zijn vooral bedoeld om een droge keel te verzachten en te bevochtigen. Een droge hoest is een droge vorm van hoesten waarbij geen slijm wordt afgescheiden. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door pollen, stof of rookdeeltjes. Ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën kunnen echter ook verantwoordelijk zijn voor irritatie door droge hoest. Een irriterende hoest komt vaak voor in het beginstadium van een verkoudheid of griep, voordat het overgaat in hoesten met slijmvorming.
Hoesten is overigens een aangeboren reflex om de luchtwegen vrij te maken van indringers. Het strottenhoofd sluit zich, de ademhalingsspieren trekken samen en lucht ontsnapt uit de longen met een snelheid tot 480 kilometer per uur.
Kriebelhoest onderdrukken met hoestonderdrukkende middelen?
Hoestonderdrukkende middelen worden vaak ’s nachts gebruikt als hoest je uit je slaap houdt. In tegenstelling tot hoestonderdrukkende middelen maken ze geen slijm los. Ze zijn bedoeld om de irritatie die hoesten veroorzaakt te verminderen. Er zijn hoestonderdrukkende middelen op recept en vrij verkrijgbare middelen.
Volgens verschillende onderzoeken is de doeltreffendheid van hoestonderdrukkende middelen (hoestsiroop) niet onomstotelijk bewezen. Hoestonderdrukkende middelen op recept bevatten ook vaak codeïne. Fabrikanten van receptvrije hoestonderdrukkende middelen adviseren dat je na drie dagen naar de dokter moet gaan als de hoest niet is verbeterd.
Als de hoest na één tot twee weken niet is verbeterd kun je het beste naar de dokter gaan. Dit geldt vooral als je eerder ziek bent geweest en als je hoge koorts hebt.
Als je voorlopig geen medicijnen wilt nemen, kunnen veel huismiddeltjes ook helpen tegen een hoest op de borst.
Bewezen huismiddel tegen droge kriebelhoest: honing
Studies hebben aangetoond dat medicinale honing een verzachtend effect heeft op droge, irriterende hoest. Dit komt door de antioxiderende en antibacteriële eigenschappen van bijenhoning.
Gebruik van het huismiddeltje tegen droge kriebelhoest:
- Voordat je naar bed gaat, kun je één tot twee eetlepels honing in je mond laten smelten.
- Je kunt de honing ook in een thee roeren.
- Baby’s mogen in hun eerste levensjaar geen honing eten. Het bevat een kiem die gif kan vormen in de darmen.
Inhaleren met salie: Bestrijd droge, irriterende hoest met huismiddeltjes
Warme waterdamp heeft een verzachtend effect en kan de drang om te hoesten verlichten. De gemakkelijkste manier om te inhaleren is met behulp van een inhalator. Je kunt echter ook heet water in een kom gieten en de damp langzaam inhaleren met een handdoek over je hoofd. Inhaleer drie tot vier keer per dag.
Als je een irriterende hoest hebt, wordt inhalatie met een infusie van salie aanbevolen om geïrriteerde slijmvliezen te bevochtigen en te kalmeren. Dit komt door de antimicrobiële essentiële oliën in salie. Daarom is deze geneeskrachtige plant al heel lang een huismiddel tegen verkoudheid. Je kunt zelfs hoestpastilles maken van salie.
Je kunt salie inhaleren als je hoest op de borst:
- Als je geen inhalator hebt, doe dan een handvol salieblaadjes (vers of gedroogd) in een kom heet water.
- Adem de damp vervolgens diep in en uit met een handdoek over je hoofd.
- Je kunt dit huismiddeltje elke drie uur gebruiken om een ernstige hoest op de borst te behandelen.
- Wees voorzichtig met kleine kinderen: Laat ze niet zonder toezicht inhaleren om te voorkomen dat ze zich verbranden met het hete water.
Bijvoet tegen kriebelhoest
Bijvoet bevat tannines die geïrriteerde slijmvliezen stabiliseren en zo een hoest op de borst verzachten. Daarom wordt weegbree al lang erkend als een huismiddel tegen verkoudheid en als een plantaardig hoestonderdrukkend middel.
Het positieve effect van de medicinale plant is ook wetenschappelijk erkend. Bijvoet komt voor in veel medicijnen. Je kunt het echter ook zelf gebruiken als huismiddel tegen een droge, irriterende hoest, bijvoorbeeld als hoestsiroop van weegbree.
Bereiding van weegbree thee:
- Doe vier tot vijf blaadjes verse ribvaren weegbree (verzameltijd is mei tot augustus) of twee theelepels van de gedroogde geneeskrachtige plant in een kopje.
- Giet er een kwart liter kokend water over.
- Laat de thee 15 minuten trekken en giet dan de weegbree af. De thee verzacht de hoest. De thee verzacht de hoest.
Bereiden als hoestsiroop:
Voor de bereiding van dit huismiddeltje tegen een prikkelhoest heb je twee maanden voorbereidingstijd nodig.
- Was twee handenvol ribkruidbladeren grondig.
- snijd de bladeren vervolgens in stukken van ongeveer een centimeter groot.
- doe een laag bladeren van een centimeter dik in een steriele pot met een inhoud van ongeveer 350 centiliter (cl).
- Wissel een laag suiker af met een laag ribbenblad weegbree. Bedek de bladeren met zoveel suiker dat je ze niet meer kunt zien. De laatste laag moet suiker zijn.
- Druk alles aan met een lepel.
- Bewaar de pot twee maanden op een donkere plek.
- Zet de pot in een waterbad om hem langzaam op te warmen.
- voeg wat citroensap en 20 milliliter gekookt water toe en meng goed.
- druk het mengsel ten slotte door een zeef in een tweede ontsmet glas van dezelfde grootte.
- zodra je de drang voelt om te hoesten, kun je het huismiddeltje een paar keer per dag per lepel innemen.
Wat helpt tegen een irriterende hoest? Dit huismiddeltje helpt tegen een geïrriteerde hoest
Een droge, irriterende hoest kan ook worden bestreden met een ander huismiddel. Uiensap met kandij is bijzonder effectief tegen irriterende hoest:
– Snijd hiervoor een ui in kleine stukjes en kook deze met een beetje kandij op een laag vuurtje.
– Druk het afgekoelde brouwsel door een keukendoek en drink het uiensap met een lepel op. De ingrediënten in het sap gaan ontstekingen en ziektekiemen tegen en verzachten effectief je luchtwegen en de drang om te hoesten.
– Goed om te weten: als je geen kandij in huis hebt, kun je ook honing gebruiken om je natuurlijke hoestsiroop te maken.