Wat is het verschil tussen laminaat en parket precies?


Een nieuw huis of zou je woonkamer wel een nieuwe look kunnen gebruiken? Een nieuwe vloer kan al veel wonderen doen! Wat kies je nu als vloer? Een parket of laminaat? De keuze is groot en de verschillen tussen de twee soorten vloeren zijn niet altijd duidelijk. Wij hebben geprobeerd de verschillen overzichtelijk te maken.

Look and feel

Parket: natuurlijke look

Laminaat: minder natuurlijk

Laminaat bestaat uit een kunststof onderlaag, een drager en een laag dat bedrukt is met een decor. De ‘hout bedrukking’ is letterlijk erop geprint. Parket bestaat eigenlijk vooral uit hout waardoor het er ook natuurlijker uitziet.

Onderhoud

Parket: Meer onderhoud

Laminaat: Minder onderhoud

Een laminaatvloer is erg onderhoudsvriendelijk. Het is makkelijk om het stof eraf te halen en schoon te maken met een licht vochtige dweil. Parket kan wel schoongemaakt worden met een stofzuiger, maar absoluut niet met vocht! Beide vloeren kunnen niet tegen teveel vocht, maar een parketvloer kan nog sneller krom gaan staan.

Verminderen van beschadigingen

Parket: makkelijk te verminderen

Laminaat: moeilijk te verminderen

Een laminaatvloer is wat betreft beschadigingen wat moeilijker mooi te krijgen. Als de beschadiging echt heel erg is, dan kun je een plank vervangen of een specialist laten komen die de beschadiging kan laten verminderen. Bij een parketvloer kunnen de beschadigingen geschuurd en bijgewerkt worden. Eens in de zoveel tijd moet je een parketvloer olien en opnieuw schuren. Op deze manier  blijft de vloer langer goed en ziet het er zo goed als nieuw uit.

Tip van de redactie: Om krassen in je vloer te voorkomen, kun je vloerglijders gebruiken. Deze plaats je onder bijvoorbeeld stoelen zodat de meubels geen krassen in de vloer maken wanneer je ermee schuift.

Prijs

Parket: Duurder

Laminaat: Goedkoper

Een laminaatvloer is gemaakt van goedkopere materialen dan een parketvloer. Laminaat bestaat uit kunststof en parket uit hout. Aangezien hout een duurdere grondstof is, wordt parket automatisch ook duurder. Er zijn wel verschillende soorten laminaten en parketten waardoor de prijzen kunnen verschillen. Toch is een laminaatvloer meestal wel goedkoper. Daarnaast is het onderhoud van een parketvloer ook moeilijker en moet je de vloer om de zoveel tijd volledig in de olie zetten. Dit kost ook weer geld.