Hoeveel pellets verbruikt een houtkachel?


Een houtkachel klink best wel lekker. Een warm kacheltje in de woonkamer voor in de wintermaanden, maar hoeveel van die pellets gooi je daar nou eigenlijk in?

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn een vorm van brandstof die wordt vervaardigd uit samengeperst houtafval van bijvoorbeeld snoeihout of zaagsel. Het afval wordt vermalen en gaat een pelletpers in. Er wordt niets toegevoegd aan de pellets tijdens dit proces dus de pellets die eruit komen zijn 100% hout. Het grote voordeel aan dit proces is dat het een onuitputtelijke bron is. Andere brandstoffen zoals olie en gas worden schaarser, maar hout zal er altijd zijn.

Soorten pellets

Er zijn ook nog een boel verschillende soorten pellets. Je kan natuurlijk zelf kiezen welke je wil gebruiken. Bij delangebv helpen ze je een keus maken die voor jou het beste is. Je kan een type woning aangeven en het gewenste soort pellet, zodat je er snel lekker warm bij zit thuis.

Hoeveel verbrand een kachel?

Hoeveel een kachel verbrand hangt van een paar dingen af. Bijvoorbeeld het type houtkachel en de grootte. Een grotere kachel zal waarschijnlijk meer verbranden, maar de kachel kan ook harder, dus misschien zet je hem zelf dan minder hard aan. Een gemiddeld gezin met twee kinderen in een standaard eengezinswoning, zal ongeveer 1.500 kilo aan pellets verbruiken. Dat is bij een normaal geïsoleerd huis en een binnentemperatuur van 20 tot 21 graden. Als je huis iets minder goed geïsoleerd is, of de winter net wat strenger is dan de afgelopen jaren, kan het zijn dat je verbruik oploopt naar 2.000 kilo pellets in het jaar.

Hoeveel kan je besparen met een houtkachel?

De hoeveelheid pellets die je verbruikt zegt je misschien niet zo heel veel. Wat voor veel mensen interessant is, zijn de kosten die eraan verbonden zijn. Een gemiddeld gezin gebruikt dus zo’n 1.500 tot 2.000 kilogram aan pellets. Dat is een bedrag tussen de 382,50 en 500 euro. De gemiddelde rekening voor een gas verwarmd huis is vaak een bedrag tussen de 900 en 1100 euro.

Dat is een beduidend hoger bedrag dan bij de houtkachel. Bovendien geeft het gebruiksgemak van een houtkachel aanleiding tot energiezuinig leven. Dat komt door de thermostaatcomputer en de slimme eco-stop die het verbruik nog meer kunnen reduceren. Zo is het leuk voor jouw portemonnee en ook een duurzame oplossing voor het milieu.