Wanneer is het eerste reclamebord geplaatst? Geschiedenis van de reclame


Reclame. Het is in ons leven nu niet meer weg te denken. Maar wanneer werd de reclame voor het eerst geïntroduceerd?

De eerste reclame

Men heeft tot in de oudheid aan toe altijd al reclame gemaakt. De eerste pamfletten werden rond 1700 gedrukt en uitgedeeld. In 1704 kwam de eerste advertentie in de krant te staan. Een slimme Amerikaan zag hier later een grote markt in en richtte het eerste reclamebureau op. Zijn naam was Volney Palmer en hij schreef geschiedenis door in 1843 als eerste werk te vinden in de reclamebusiness in Philadephia. Ook werd in dat jaar het eerste Billboard langs de weg gezet.

Reclame in Nederland

In 1870 komt ook de massareclame naar Nederland toe. Door de industriële ontwikkeling verschijnen er steeds meer en steeds goedkopere producten. De lokale mond-tot-mondreclame levert inmiddels te weinig op en grote concurrentie maakt reclame roodzakelijk. Mensen moeten erg wennen aan nieuwe producten. De fiets, auto, treinreizen, verpakte koffie en thee, het is allemaal nieuw en de reclame speelt een grote rol in het vertrouwd maken van deze producten. In 1846 opent Nijgh & Van Ditmar in Rotterdam het eerste reclamebureau in Nederland en in 1880 volgt DelaMar in Amsterdam. Vanaf dat moment is er altijd reclame geweest in Nederland.

Het eerste reclameblok

Meer dan vijftig jaar geleden werd het eerste reclamespotje op televisie uitgezonden. Op 2 januari 1967 werd de eerste STER uitgezonden. Een kort fragment dat gaat over het niet kunnen missen van de krant. Inmiddels is er veel reclame op tv en proberen ook veel mensen deze reclames te omzeilen door bijvoorbeeld een abonnement af te sluiten voor films en series. Of ouderwets, zappen naar andere zenders. Hoe dan ook, reclame hoort bij het media gebruik van nu.

Moderne reclame

Je komt overal advertenties tegen, we noemen ze zelfs kort gezegd ‘ads’. Zelfs bij het gebruik van applicaties op je telefoon kom je ze tegen. Een andere manier van modern reclame maken is via LED-schermen. Met een led reclamebord kan je tekst, video’s en afbeeldingen groot laten afspelen. Door het gebruik van led verlichting valt de reclame extra op, zowel overdag als ’s nachts. Vaak staan deze reclameborden langs de snelweg, waar ruimte is om een groot display neer te zetten. De moderne Billboards van nu.