Hoe kan een mens een mooie herinnering het beste onthouden?


Iedereen heeft ze: herinneringen. Voorgelezen worden terwijl je op schoot zit bij oma, leren fietsen, je eerste spreekbeurt, de eerste kus of een mooie reis die je maakte. Zowel mooie als minder mooie herinneringen worden in ons brein opgeslagen. Maar hoe maak je eigenlijk precies herinneringen? En hoe kun je ze vervolgens levend houden? De Deen Meik Wiking heeft er onderzoek naar gedaan in het zogenaamde Happy Memory-onderzoek.

Hoe maak je herinneringen?

Uit het onderzoek naar gelukkige herinneringen kwam een interessant patroon naar voren. Mensen onthouden vooral ervaringen die nieuw zijn, die belangrijk voor ze waren of die emotioneel waren. Wanneer iets een diepe indruk op ons maakt, wordt het in ons langetermijngeheugen opgeslagen. Je kunt de tijd vertragen als je ouder wordt, door constant buiten je comfortzone te stappen. Op die manier is de kans groter dat  ervaringen opgeslagen worden in je langetermijngeheugen.

Herinneringen versterken

Herinneringen worden in onze hersenen gevormd door ervaringen. Zowel negatieve als positieve die gebeuren in ons leven, laten letterlijk sporen in ons brein achter. Herinneringen zijn dus niet willekeurig. Zo’n ervaring die indruk maakt, legt namelijk een pad aan tussen neuronen in je hersenen. Door gedachten te herhalen, worden deze paden versterkt. Dat is goed nieuws, want door bijvoorbeeld bij een kind de aandacht ergens bewust op te vestigen, kun je zo’n pad versterken. Je kunt bijvoorbeeld tijdens een familie-etentje tegen je kind zeggen dat je hoopt dat dit een fijne herinnering zal zijn later. Of wanneer je samen in de dierentuin bent, kun je benadrukken hoe bijzonder het is om die ijsbeer te zien. De kans dat het kind het ook daadwerkelijk zal onthouden als een prettige herinnering, is zo een stuk groter dan door dit niet uit te spreken.

Herinneringen levend houden

Een andere manier om herinneringen levend te houden, naast ze uitspreken en benadrukken, is natuurlijk op een manier die we allemaal kennen: door middel van foto’s. Door samen met dierbaren, je vrienden of familie, door foto-albums te bladeren of foto’s op je telefoon te bekijken worden de herinneringen weer levend. Maak de herinneringen tastbaar en geef ze een plekje in je huis, bijvoorbeeld door een fotomuur te maken. Dat hoeft al lang niet meer met het traditionele fotolijstje, je kunt je foto’s tegenwoordig in alle vormen en maten laten drukken: rond, vierkant of in de hippe hexagon. Zo word je elke dag op stijlvolle wijze herinnerd aan de bijzondere gebeurtenissen.