Hoeveel water verspilt een mens gemiddeld?


Helaas verspillen we allemaal onnodig water. Hoewel water in Nederland heel goedkoop is en we dus niet op verspilling hoeven te letten wat betreft de kosten, zou het wel veel beter voor het milieu zijn om geen water meer te verspillen. Elke verspilde waterdruppel is er immers al één te veel en het zou heel mooi zijn wanneer we deze verspilling zoveel mogelijk kunnen minimaliseren. Benieuwd wat een mens gemiddeld aan water verspild en hoe je dit zo goed mogelijk tegen kunt gaan?

De cijfers

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, over de verspilling van water zijn eigenlijk weinig cijfers bekend. Dat komt vooral omdat er niet bekend wie water waarvoor gebruikt en of dit echt nodig was of dat het een verspilling was. Gelukkig geeft organisatie Waternet wel een stuk meer inzicht in gemiddeld waterverbruik, en waar het meeste water naartoe gaat. Zit jij boven of onder het gemiddelde?

Laat water niet zomaar opwarmen

Wij begrijpen dat je soms warm water nodig hebt en dat het even kan duren voordat water volledig is opgewarmd. Maar in plaats van kranen volledig te laten doorstromen tot het water eindelijk warm is, kun je met dit (koude) water ook andere dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan dit water gebruiken om je planten water te geven, of om de waterkoker mee te vullen. Zo geef je ook een betekenis aan dit water!

Douchen

Heel confronterend misschien, maar door een minuut korter te douchen kun je tot wel duizenden liters water per jaar besparen. Gemiddeld douchen we bij een douchesessie ongeveer 9 minuten, iets wat best gereduceerd zou kunnen worden naar bijvoorbeeld vijf minuten. Je wordt alsnog schoon!

De wc

Wanneer je alleen thuis bent hoef je niet per se na elk bezoekje aan de wc door te spoelen. Wanneer je genoeg water drinkt is een kleine boodschap in ieder geval nagenoeg niet te ruiken. Probeer in ieder geval een stuk minder de wc door te spoelen, en gebruik altijd de ‘kleine’ knop, geschikt voor een kleine boodschap.

De kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen.

Dit is veruit de meest onzinnige vorm van het verspillen van water. Het is een kleien moeite om de kraan uit te draaien als je je tanden wilt poetsen, en je bespaart tot wel twee minuten aan stromend water.