Waarom je na een elektrische fiets te hebben geprobeerd nooit meer anders wilt


Wie nog nooit op een elektrische fiets heeft gereden, ziet misschien het nut van het aanschaffen niet aan. Je kan toch gewoon zelf trappen? Is het nu echt nodig om een motortje je daarbij te laten ondersteunen? Voor vrijwel iedereen die uiteindelijk toch een e-bike uitprobeert geldt dat zij nooit meer terug willen naar de traditionele fiets. Sterker nog, menigeen heeft vooral spijt niet eerder te zijn overgestapt.

De strijd tegen de elementen

Nederland is een land waarin we niet veel dagen windstil, ideaal fietsweer kennen. Het waait, zeker aan de kusten, regelmatig, en vaak stevig ook. Die wind lijk je vervolgens ook nog eens altijd precies tegen te hebben, zowel op de heenweg als op de terugweg.

Ook met regen krijgen we maar al te vaak te maken, terwijl het in de winter flink guur kan zijn, en in de zomers behoorlijk warm. We zijn een landje dat aardig is overgeleverd aan de elementen. Daarnaast zijn we ook een landje waar fietsen zodanig is ingeburgerd, dat bezoekers nog wel eens vreemd staan te kijken. Werkelijk alles doen we op de fiets, zelfs als daar zware boodschappen of meerdere kinderen mee gemoeid zijn.

Is het altijd handig? Comfortabel? Nee, lang niet altijd. Komen we regelmatig met het zweet op onze rug aan op onze bestemming, doordat de wind weer eens tegenzat of er weer een heuvel moest worden bedwongen? Jazeker. Kunnen we daar iets aan doen? Ja!

Fietsen, maar dan makkelijker

We zijn een volkje dat gehecht is aan onze fiets, dus zeggen dat we knettergek zijn om met drie zware boodschappentassen en wind tegen door de stad te fietsen, dat heeft geen nut. Maar betekent dat dan dat we al dat ongemak voor lief moeten nemen, en niet moeten zoeken naar manieren om het onszelf comfortabeler te maken? Zeker niet!

Het fietsen comfortabeler maken, dat is precies wat een elektrische fiets doet. Trappen, dat moet je nog steeds. Maar op de momenten dat je daar behoefte aan hebt, of gewoon op de gehele route, kun je jezelf daarbij wel laten steunen. Veel mensen beschrijven een elektrische fiets als een steuntje in de rug, het gevoel altijd wind mee te hebben, zelfs wanneer je in je gezicht voelt dat je hem toch echt tegen hebt.

Het is niet voor niets dat de e-bike in Nederland zo populair is, en we bijvoorbeeld merken als Stella hebben die hier hun oorsprong vinden. We fietsen graag, maar zien wel steeds meer in dat dat best wat comfortabeler mag. Nooit meer wind tegen, nooit meer een bezwete rug als er een heuvel of viaduct moet worden bedwongen. Maar nog wel steeds de flexibiliteit die de fiets in ons land zo populair heeft gemaakt.