SEO voor beginners


SEO is voor velen nog iets wat lastig te begrijpen is en waar veel vraagtekens bij ontstaan. Niet gek, want er komt ook veel bij kijken en is niet iets wat 1-2-3 gebeurt. Toch is SEO iets wat veel mensen zouden moeten kennen en is het eigenlijk voor elke website onmisbaar. Iedereen wil natuurlijk een website die door veel mensen gevonden wordt. Maar hoe werkt dat SEO nou? Lees hier alles wat je moet weten over SEO als beginner.

Wat is SEO precies?

Om te begrijpen hoe je SEO gebruikt, moet je weten wat SEO is. SEO staat voor Search Engine Optimization, en vertaalt in het Nederlands naar zoekmachineoptimalisatie. Het doel van SEO is dat je een website zodanig verbetert met het verkrijgen van een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines als Google. Als een website hoog scoort op bepaalde woorden, zal die website omhoog komen als er op dit woord gezocht wordt. SEO kost geen geld en is daarom een populaire manier om meer bezoekers te krijgen voor je website.

Hoe werkt het?

Door verschillende technieken in te zetten, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines als Google jouw website een hogere positie geven in de zoekresultaten. Er zijn honderden factoren waar Google op let, de een minder belangrijk dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan de laadtijd. Google zet, in het geval van gelijkwaardige kwaliteit,  websites met een korte laadtijd hoger dan websites met een korte laadtijd, omdat het voor bezoekers simpelweg fijner is als de site snel laadt. Alles bij elkaar gecombineerd bepaald jouw positie.

Niet zomaar iets

SEO is niet per se ingewikkeld, maar er komt wel veel bij kijken en het is niet iets wat je even ‘doet’. Het kost tijd en werk, en je zal eraan moeten blijven werken. Bovendien verandert alles aan regels en hoe het allemaal werkt continu, en moet je hier steeds rekening mee blijven houden. Stap dus af van de gedachtes als ‘ik ga even SEO inzetten’. Je moet er secuur mee te werk gaan en goed weten wat je doet.

Je kan ervoor kiezen om zelf helemaal aan de slag te gaan en je helemaal te verdiepen in het SEO wereldje. Echter ga je veel systemen nodig hebben om alles bij te houden. Daarom kloppen veel ondernemers aan bij een marketingbureau of een andere SEO specialist. Alles wordt dan voor je gedaan, en zelf sta je nog dicht bij het proces. Daarom is dit een vaak gekozen optie. Met gegarandeerde goede resultaten is dit het dan ook zeker waard.