Vocht vasthouden in buik en benen: kwijtraken?


Heb jij ook vaak last van vocht in je buik of in je benen? Heel vervelend, natuurlijk wil je daar snel vanaf. Hoe raak je dat vocht het makkelijkst weer kwijt?

Vocht vasthouden wat is dat?

Veel mensen hebben, met name in de zomer, dat ze meer vocht vasthouden dan normaal gesproken. Het kan zijn dat je voeten of handen opzwellen en het vocht vasthouden. Soms zit het juist in je benen en je buik. Hoe dan ook, het is erg vervelend.

Voeten en handen

Met name als je veel op dezelfde plek staat en ook lange uren bijvoorbeeld staand werkt, kunnen je voeten opzwellen. Of je hebt bijvoorbeeld opgezwollen vingers na een lange wandeling. Houd je vocht vast in je voeten en handen, dan komt dat vaak doordat vocht op lage punten (handen en voeten) de bloedvaten verlaat en niet goed kunnen worden doorgepompt naar het hart. Dit effect versterkt vaak met warm weer omdat je bloedvaten dan meer open komen te staan en vocht gemakkelijker de bloedvaten verlaat. Als de zwelling na een tijdje weer afneemt, is er niets aan de hand.

Waarom houd je vocht vast?

Je houdt vocht vast, maar waardoor komt dat nou? Er is een aantal oorzaken die ook bij jou aan de orde kunnen zijn. Als je weet waar het vandaan komt, kan je er makkelijker iets aan doen.

Hormonale verandering

Het komt vaker voor dat vrouwen vocht vasthouden dan mannen. Een oorzaak hiervan kan zijn dat het lichaam vaker vocht vasthoudt tijdens hormonale schommelingen. Bijvoorbeeld tijdens je menstruatie, de zwangerschap of de overgang. Ook als je extra hormonen slikt, kan het zijn dat je meer vocht vasthoudt dan normaal. Na de menstruatie zal het vocht vaak weer afnemen.

Te weinig beweging

Ook als je te weinig beweegt kan het zijn dat je lichaam veel vocht vasthoudt. Beweging is erg belangrijk voor een goede bloedcirculatie en daarmee ook voor je vochthuishouding. Meer sporten en meer bewegen kan ook helpen om overtollig vocht kwijt te raken. Je vochthuishouding in balans houden is altijd belangrijk voor het lichaam. Anders kunnen zich meer problemen voordoen, zoals hartproblemen en nierproblemen.

Hoge bloeddruk

Ook een hoge bloeddruk is een van de redenen dat veel mensen vaak vocht vasthouden. De hoge bloeddruk perst vocht uit je bloedvaten in het omliggende weefsel. Daardoor kunnen enkels, benen, voeten en vingers vaak opzwellen. Een hoge bloeddruk is sowieso niet heel gezond, maar gelukkig zijn er veel dingen die je er zelf aan kan doen om dit snel te verlagen.

Hoe drijf je vocht af?

Je kan altijd vocht afdrijven door middel van medicijnen. Dat gebeurt vaak bij mensen met een aandoening en die veel vocht vasthouden. Deze medicatie zorgt ervoor dat patiënten het overtollige vocht kwijt kunnen raken via hun urine. Je kan ook vocht afdrijven op een natuurlijk wijze als je er een beetje last van hebt.

Dat kan je doen door je voedingspatroon aan te passen. Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je lichaam geen vocht vasthoudt. Je lichaam houdt vaak vocht vast als je te weinig vocht binnenkrijgt. Het lichaam slaat dat vocht namelijk op als een reserve, omdat het niet voldoende gehydrateerd is. Door meer water te drinken of meer vocht tot je te nemen, zal je ook meer vocht verliezen. Het lichaam kan dan namelijk zelf doen waar het gemaakt voor is.

Zout

Veel mensen krijgen op een dag te veel zout binnen. Vaak is de oorzaak daarvan bewerkte voedingsmiddelen. Zout zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Probeer dus minder zout binnen te krijgen door bijvoorbeeld zoutloos te koken, maar met andere kruiden aan de slag te gaan. Voeg eventueel wat zout toe als het eten op je bord ligt. Je hoeft zout ook niet helemaal uit je voedingspatroon te bannen. Een klein beetje gram per dag is juist nodig om de werking van je spieren goed te laten verlopen. Kook vooral vers en minder uit pakjes en zakjes, dat scheelt al veel zout.

Eet minder suiker

Je verwacht het misschien niet, maar ook suiker kan effect hebben op het vocht in je lichaam. Als je veel suiker en andere zoetigheid eet, zal je bloedsuikerspiegel stijgen. Je lichaam reageert daarop door het aanmaken van insuline. Daardoor daalt het vermogen in het lichaam om zout af te voeren. Zout houdt het vocht dus vast. Daarom draagt suiker ook indirect bij aan het vasthouden van vocht.

Eet voeding dat vocht afdrijft

Je kan dus zelf op een natuurlijke wijze proberen bepaalde voeding niet te eten en daardoor je vochtbalans te bewaren. We weten allemaal dat iets moeilijker is als het niet mag. Dus wat voor eten kan je wel eten voor een betere vochtbalans? Gelukkig is er best veel wat je juist wel kan eten of drinken. Veel theesoorten zorgen voor een goede vochtafdrijving. Brandnetelthee, paardenbloemthee, meidoornthee of rozemarijnthee. Ook venkelthee, groene thee of muntthee kunnen helpen.

Andere voeding die je goed kan gebruiken als je veel vocht vasthoudt is rauwe kool, asperges, ananas en peterselie. Ook knoflook heeft veel goede eigenschappen in zich zitten. Het advies is om ’s ochtends op een rauwe knoflookteen te kauwen. Als dat wat te heftig is voor je in de ochtend (begrijpelijk), voeg het dat zo veel mogelijk toe in je salades, soepen en andere gerechten.

Eet rijk aan kalium

Kalium is ontzettend belangrijk in je lichaam en het speelt ook een belangrijke rol in de vochtbalans van je lichaam. Door voldoende kalium neemt het gehalte natrium, dat in zout zit, af en neemt de urine productie toe. Dat beide goed is tegen het vasthouden van vocht. Producten met een hoog gehalte aan kalium zijn bijvoorbeeld spinazie, paprika, bananen, appels, sinaasappels, bramen, frambozen, perziken en aardbeien.

Benen omhoog

Heb je last van vocht bijvoorbeeld doordat het warm is en wil je er graag snel vanaf, dan kan je altijd nog de benen in de lucht gooien. Het oude trucje werkt nog steeds goed. Het vocht kan dan zakken en zal niet alleen meer in je benen en voeten zitten. Even tegen de muur liggen met de benen omhoog dus!