Vloerbedekking voor de kinderkamer


Als je de kamer van je kind gaat inrichten, zijn er wat extra zaken waar je rekening mee moet houden. Niet alles wat geschikt is voor de slaapkamer van een volwassene zal even succesvol in een kinderkamer zijn! Het is lastig om zomaar iets te kiezen zonder je te verdiepen. In dit artikel zetten wij de feiten over een verschillende vloerbekleding voor je kleintje tegenover elkaar, om te kijken welke er als beste uit de test komt, en welke je juist wilt vermijden.

Speelvloer

Een speelvloer is een soort verzameling aan matten, die van schokabsorberend materiaal zoals rubber of schuim zijn gemaakt. Meestal hebben de matten allemaal verschillende kleuren, en kun je ze op verschillende manieren in elkaar klikken om het oppervlak van de vloer te bedekken. De speelvloer is fantastisch voor kinderen die veel van rennen en springen houden, omdat het de kans dat ze zich bezeren enorm verkleint. Wel kan de vrolijke uitstraling van een speelmat verwarring brengen: een kind kan zich afvragen waarom hij ‘s ochtends wel mag rondrennen, maar als het bedtijd is niet meer.

Tapijt

Tapijten of vloerkleden kunnen helpen om de verschillende delen van de kinderkamer gescheiden te houden. Je kunt bijvoorbeeld met je kleintje afspreken dat er op het blauwe vloerkleed met autootjes gespeeld mag worden, maar nergens anders. Als het tijd is om naar bed te gaan, dan kun je het vloerkleed makkelijk oprollen en opruimen. Duidelijke regels zijn niet alleen fijn voor jou als ouders, maar ze helpen ook je kind om het overzicht te houden. Een tapijt is dus geschikt voor kinderen die wel graag spelen in hun kamer, maar zelf nog niet goed kunnen begrijpen wanneer het tijd is om te spelen, en wanneer niet. Jammer aan een vloerkleed is dat het wat vlekgevoelig is, maar dat is niets wat de wasmachine niet kan oplossen.

Pvc

Onder volwassenen staat pvc voornamelijk bekend als een goed alternatief voor een houten vloer. Pvc is een soort kunststof, waar vervolgens een afbeelding op kan worden geprint. Vaak zijn dit dus inderdaad planken, maar voor de kinderkamer zijn er veel creatievere opties! Denk aan een opvallende kleur of een leuk patroon. Als de kinderkamer een thema heeft, kun je een pvc vloer kopen die bij dat thema aansluit. Hoewel pvc niet zo schokabsorberend als een dikke mat is, is het zeker geen zacht materiaal. Je kind kan zich dus ook hier niet snel aan bezeren. Ook is pvc heel makkelijk schoon te houden, en is een vlek met alleen een doekje weg te vegen.

Wat koop je niet?

Bovenstaande drie opties zijn allemaal geschikte opties voor in de kinderkamer. Maar er zijn ook genoeg opties die je graag zo veel mogelijk wilt vermijden! Een stenen vloer is bijvoorbeeld niet geschikt, omdat deze vrij hard is. Ook een vloer van natuurlijk hout is af te raden, aangezien vlekken daar een groot probleem kunnen vormen. Vermijd deze opties en gebruik je gezond verstand wanneer je een vloer gaat uitkiezen.