Dit kost een vrijstaande woning bouwen tegenwoordig


Wil je een vrijstaande woning laten bouwen? Dan begin je natuurlijk met stap 1: bepalen hoeveel dat kost. Zonder te kijken naar de prijs voor de grond en de bijkomende kosten en afwerkingskosten, kunnen we je een idee van de kosten voor alleen de bouw van je huis geven. Voor een vrijstaande woning moet je uitgaan van minimaal 180.000 euro. Maar hoeveel kost het als je het écht comfortabel wilt maken? En hoe kun je besparen op de kosten?

Maak het zo duur als je het zelf wilt

De kosten van een vrijstaande woning bouwen lopen enorm uiteen. Het kan zo goedkoop zijn als 150.000 euro, of zo duur als een half miljoen en meer. Het ligt allemaal aan wat je wenst en wat je van je woning verwacht. Een groter huis kost bijna vanzelfsprekend meer. Ook de kwaliteit van de gebruikte materialen is een keuze op zich.

Ga je voor een woning met hoogwaardige materialen, maatwerk en extra voorzieningen, dan kom je zo aan een half miljoen. Dan zit je straks ook wel in een huis met maximale kwaliteit en luxe.

De bouwkosten van een vrijstaande woning

Hoeveel de nieuwbouw van een vrijstaande woning kost, hangt af van de keuzes die je maakt. Hoe groot moet je woning worden? Welke bouwmaterialen moeten er worden gebruikt? Natuurlijk heb je ook aandacht voor mens en milieu, dus sta je stil bij de energie-efficiëntie van je woning. Op korte termijn kost dat behoorlijk wat geld, maar op de lange termijn levert het besparingen op. Ook denk je na over de afwerking.

Misschien ga je zelf ook klussen, waarmee je bespaart op arbeidskosten. Of je laat het gewoon doen door mensen die het elke dag opnieuw doen. Ook de locatie van je woning is van invloed op de kosten, omdat je misschien nog aansluitingen van nutsvoorzieningen moet regelen.

Je huis kant-en-klaar laten opleveren

Zelf klussen betekent kosten besparen, maar je raakt dan wel tijd kwijt. Je kunt immers nooit zo snel zelf klussen als een ervaren vakman dat kan. Natuurlijk moet je er ook de juiste vaardigheden voor hebben. Met twee linkerhanden kun je het best je woning kant-en-klaar laten opleveren.

Tegenwoordig zijn er zelfs bedrijven waar je een modelwoning kunt laten opleveren. Dan kies je gewoon welke woning je wilt, en deze wordt dan in de fabriek al voorbereid om in elkaar te zetten. Op die manier gaat het bouwen van je woning spectaculair snel. En je bent uiteraard van alle gemakken voorzien.