Slakken in de tuin: feiten en fabels


Door de coronacrisis spenderen we allemaal een stuk meer tijd binnenshuis, en om wat frisse lucht te krijgen duiken veel mensen hun tuin in. Sommigen ontwikkelen plotseling groene vingers, enkelen chillen vooral op hun tuinbankje, anderen hebben simpelweg wat meer aandacht voor de natuur in hun omgeving. Zo kun je de moeite nemen om onkruid weg te halen, of zie je ineens dat er best veel slakken rondlopen in jouw tuin. Zijn deze nou slecht of juist wel goed in de tuin? In dit artikel bespreken wij wat feiten en fabels over het hebben van slakken in de tuin.

#1. “Slakken houden alleen van de zwakste planten”

Dit is een fabel. Slakken hebben juist een voorkeur voor de meest zoete en meest sappige planten, die vrijwel altijd ook het meest gezond zijn. Helaas voor de planten dus, maar slakken hebben een verfijnde smaak.

#2. “Er zijn veel kleine slakkeneters”.

Dit is een feit. Er zijn veel kleine slakkeneters, waarvan je het misschien niet eens wist. Veel verschillende spinnensoorten houden namelijk wel van een slakje op zijn tijd. Ook verwante hoiowagens houden wel van een slak. Ook loopkevertjes eten (naast wormen) graag slakken.

#3. “Er zijn niet genoeg egels”

Elke tuinierliefhebber weet dat het zoeken naar een juist ecologisch evenwicht een constante strijd is. Er zijn veel slakkeneters die je heel goed zou kunnen gebruiken in je tuin, zoals egels. Helaas worden er nog steeds teveel egels aangereden door auto’s om een tegenwicht te kunnen bieden in de meeste tuinen. Ook dit punt is dus een feit.

aarde, alleen, asfalt

#4. “Naaktslakken zijn schadelijk, huisjesslakken zijn nuttig”.

Dit is een fabel. Huisjesslakken en naaktslakken schelen amper wat betreft de voorkeuren voor hun menu. Het lookglansslakje is er eentje om van te houden, omdat deze kleine naaktslakken en slakkeneitjes eet.

#5. “Dode slakken zijn goed in de tuin”

Dit is een feit. Dode slakken kunnen worden opgegeten door kleine en grote slakkeneters en houden dus ook zo de ecologische verhoudingen in balans. Je kunt slakkenlijkjes dus prima in de tuin deponeren, voel je hier niet slecht over.