Hoeveel geld bespaar je met een laadpas bij elektrisch rijden?


Rijd je elektrisch? Verstandige keuze! Elektrische auto zijn dé oplossing van autobedrijven op de toenemende vraag naar verduurzaming. De aarde warmt op en daarom moeten wij als mensen proberen onze uitstoot zo laag mogelijk proberen te houden. Je eigen ecologische voetafdruk kun je al flink verminderen door elektrisch te gaan rijden, zodat je in ieder geval geen CO2-uitstoot hebt. Hoewel je geen benzine of diesel meer nodig hebt, moet de accu van je auto wel opgeladen blijven worden. Dit kun je zelf doen door een laadpaal te plaatsen thuis, maar om onderweg gebruik te maken van een openbare laadpaal heb je een laadpas nodig. Benieuwd hoeveel geld je bespaart met het hebben van een laadpas? Wij leggen het je uit in dit artikel.

De kosten van laden met laadpas

Je betaalt bij elektrisch rijden niet per liter, zoals je gewend bent bij benzine of diesel, maar per Kwh (Kilowatuur). Jep, zoals je ook energie in je huis verbruikt. Daarnaast betaal je ook iets extra voor het gebruiken van een laadpas. Hoeveel dat precies kost, verschilt per laadpas-aanbieder. Bij veel aanbieders betaal je namelijk of een vast bedrag elke maand, of een variabel bedrag – afhankelijk van hoe vaak je de pas per maand gebruikt. Er zijn online verschillende rekentools beschikbaar die je een eindje op weg kunne helpen met een begroting van wat je ongeveer kwijt gaat zijn aan een laadpas voor een elektrische auto.

Kosten van laden

Hoeveel het precies kost om een auto volledig op te laden, hangt af van de laadpaalexploitant waar je je auto gaat opladen. De grootsten exploitanten in Nederland zijn EV-box, Allego en EVnetNL. De tarieven van laden bij laadpalen liggen ongeveer tussen de 0,25 euro en 0,60 euro. Er zijn overigens ook laadpassen beschikbaar waarmee je én kunt laden én kunt tanken, handig voor hybride auto’s.

Elektrisch rijden is vrijwel altijd goedkoper dan niet-elektrisch rijden.

Laden in het buitenland

Wanneer je van plan bent je auto in het buitenland op te laden, zorg er dan voor dat je een goede dekking hebt op je laadpas. Het is ook een mogelijkheid om een tweede laadpas aan te schaffen bij jouw aanbieder, zodat je verzekerd bent van de mogelijkheid van laden in het buitenland.

Laden versus tanken

Elektrisch rijden is vrijwel altijd goedkoper dan niet-elektrisch rijden. Zelfs bij de allerduurste laadpalen is het opladen van je auto zo’n 35% goedkoper dan wanneer je hem vol zou laden met benzine. Helaas is de verwachting wel dat elektrisch rijden met de jaren wel duurder zal gaan worden.