Lekkere koffie, gewoon lekker thuis!


Ga jij voor echt lekkere koffie op zoek naar een koffietentje bij jou in de buurt? Heel gezellig, maar het kost wel iedere maand aardig wat extra geld. Best zonde! Zeker omdat je nu weet dat je echt goede koffie ook gewoon lekker thuis kunt zetten. Althans, als je weet waar je op moet letten. Heb jij ook zin om voortaan de barista uit te hangen in huis? En wil je iedereen verrassen met het ultieme bakje koffie? Gewoon bij jou op de bank? Dat kan! Met de volgende tips gaat dit je zeker lukken.

Reinig de koffiemachine op tijd

De lekkerste kop koffie zetten lukt natuurlijk niet als de koffiemachine er van binnen niet meer zo lekker uitziet. Al die deeltjes komen namelijk terecht in de koffie. Dat is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar kan ook de smaak zeer negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om de koffiemachine goed te ontkalken. Zeker bij intensief gebruik. Doe dit eenvoudig met ontkalkingstabletten voor je machine. Aanbevolen wordt om dit minimaal eens in de twee maximaal drie maanden te doen. Gebruik je een waterfilter? Dan mag hier een stuk langer tussen zitten. In dat geval is namelijk eens in het jaar voldoende.

Reinig de machine zelf iedere dag. Vergeet ook niet om de losse onderdelen mee te nemen. Zeker wanneer de koffiemachine ook nog eens zelf een laagje melk kan serveren. Dit zijn onderdelen waar snel schimmels en bacteriën kunnen groeien. Goed om dit iedere dag grondig mee te nemen. Reinig de koffiemachine na 100 tot 150 kopjes koffie iets grondiger door bijvoorbeeld Jura reinigingstabletten te gebruiken.

Het reinigen van de koffiemachine is misschien best wel tijdsintensief, maar zeker de moeite waard om elke dag te kunnen blijven genieten van lekkere koffie.

Warm het kopje voor

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom koffie in een restaurant of koffietentje gewoon veel lekkerder smaakt? Dit kan voor een groot deel liggen aan de presentatie. Zij nemen over het algemeen namelijk meer tijd voor het zetten van een kopje koffie. Waar jij het zonder nadenken zet en direct inschenkt om snel op te drinken, warmen zij eerst het kopje voor, kiezen ze de juiste melange bonen, leggen ze een koekje op het schoteltje, enzovoorts. Dat geeft al een geheel andere beleving dan thuis snel een kopje tevoorschijn toveren. Er is echter geen enkele reden waarom jij dit niet kunt nabootsen. Begin met het voorverwarmen van het kopje. Zo blijft de intense smaak van je koffie langer aanwezig.

Kies goede koffiebonen

Voor de lekkerste koffie gebruik je natuurlijk lekkere koffiebonen. Beschik je over een koffiemachine die zelf de koffiebonen maalt of gebruik je filterkoffie? Eigenlijk maakt dat vrij weinig uit. Als je maar weet welke koffie over echt goede kwaliteit beschikt. Iedereen heeft een andere voorkeur als het aankomt op smaak. Over kwaliteit valt echter niet te twisten. Kies daarom bij voorkeur voor koffiebonen die je bij speciale koffiewinkeltjes kunt vinden. Zij kunnen je precies de herkomst vertellen en bovendien ook verschillende soorten laten proeven. Zo kies je altijd kwalitatieve koffie die bij jou past.