Je kinderen veilig op een trampoline laten spelen: zo doe je dat


Veel kinderen herinneren zich nog hoe erg ze hun ouders hebben gesmeekt om een trampoline aan te schaffen, en hoeveel weerstand ouders voelden bij deze keuze. Ouders zien soms alleen de gevaren in van een bepaalde keuze, terwijl kinderen gewoon lekker willen spelen en springen. Om een compromis te vinden zou je ook kunnen kijken naar welke maatregelen je kunt treffen om het spelen op een trampoline een klein beetje veiliger te maken. Benieuwd welke dat bijvoorbeeld zouden zijn? Wij sommen ze voor je op.

Trampoline in de grond bouwen

Door een trampoline in de ondergrond te bouwen (door middel van het graven van een gat), verklein je de hoogte tussen het springgedeelte en de ondergrond. Je moet er een investering voor doen (het opgeven van een deel van de grond van je tuin), maar dan heb je ook wel een stuk kleiner val-oppervlak in de lucht voor de kleintjes. Veel ouders doen dit zodat kinderen minder hoog vallen, als ze vallen.

Zachte ondergrond 

Wanneer je een trampoline kopen gaat, is het vanzelfsprekend goed om na te denken waar je deze gaat plaatsen. Het liefst zet je hem natuurlijk niet op een oppervlak met veel stenen, maar let je erop dat de ondergrond relatief zacht is. Mocht één van de kinderen dan onverhoopt toch ten val komen, dan vallen ze in ieder geval zachter op gras dan op stenen. Zo kun je eventueel letsel zoveel mogelijk voorkomen. 

Zijnetten

Als accessoire bij een trampoline zou je netten aan de zijkant kunnen plaatsen. Sommige mensen vinden dat minder mooi staan, omdat de trampoline dan optisch gezien wat meer ruimte inneemt. Toch is dit zeker met kleine kinderen wel aan te raden, omdat de kans dat ze er vanaf vallen dan nog kleiner is. Als ze vallen, vallen ze tegen het net aan en worden ze weer teruggeworpen op het zachte oppervlak van de trampoline zelf. Zo’n zijent wordt vaak ook aangeduid als veiligheidsnet. 

Sportief of vermakelijk gebruik? 

Het is ook goed om bij de aanschaf van een trampoline na te denken over waarvoor de trampoline precies gebruikt gaat worden. Een trampoline voor sportief gebruik is vaak wat steviger dan een trampoline voor vermakelijk gebruik. Het is bijvoorbeeld ook steeds populairder om een trampoline een work-out te voltooien. Je kunt hier veel calorieën mee verbranden. Naast dat het dus een effectieve vorm van cardio is, is het ook nog eens ontzettend vermakelijk en voelt het alsof je weer teruggeworpen wordt in je jeugdl 

Ten slotte: loslaten

Hoewel je als ouder je kind natuurlijk het liefst voor alle gevaren in de wereld beschermd, is dit in de praktijk helaas niet mogelijk. Kinderen zullen zich soms moeten branden om in te schatten hoe gevaarlijk een situatie is. Daar valt als ouder niet heel veel aan te veranderen – de prefrontale cortex van de kleintjes is nou eenmaal nog niet volledig ontwikkeld. Het is ook als ouders een wijze les om te accepteren dat kinderen misschien gaan vallen, ze pijn hebben en in het vervolg hopelijk voorzichter zijn.