Hoor je een horloge echt aan je linker pols te dragen?


Wanneer je als kind je eerste horloge kreeg, werd daarbij meestal meteen vermeld dat je deze om je linker pols moest dragen. Dat schijnt zo te horen. En nog steeds dragen de meeste horlogedragers hun horloge om hun linker pols. Waar komt dit toch vandaan? En hoor je een horloge echt om je linker pols te dragen?

Rechtshandig versus linkshandig

Als eerste verklaring voor de norm om je horloge links te dragen, is dat mensen er (onbewust) voor kiezen om het horloge het liefst aan de niet-dominante hand te dragen. Links dus, want de meeste mensen zijn rechtshandig. Daar zijn de meeste horloges, zowel het dames horloge als het herenhorloge, ook op gemaakt. Zo zit de kroon dan in de richting van je hand, terwijl die, als het horloge rechts draagt, minder comfortabel zal zitten.

Tot de jaren ’60 was het de norm dat je met rechts schreef en werkte, ook al was dat niet je beste hand of arm. Dat moest het dan maar worden. Inmiddels zijn we wel van die overtuiging afgestapt en is het normaal wanneer je linkshandig bent. Toch kijken we nog wel steeds enigszins raar op wanneer iemand zijn of haar horloge om de rechter pols draagt. Terwijl die norm eigenlijk samenhing met het rechtshandig opvoeden.

Voordelen van horloge links dragen

Doordat het er zo zit ingesleten dat we horloges voornamelijk om de linker pols dragen, worden de meeste horloges daar dus ook op gemaakt. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om een standaard horloge in te stellen als deze om de rechter pols gedragen wordt. Gelukkig komen er steeds meer horloges op de markt die dat probleem een stuk minder hebben. Vooral smartwatches, zoals de Garmin Vivomove, hebben lang niet allemaal meer een kroon en zijn dus ook prima om de rechter pols te dragen.

Nieuwe norm: draag je horloge aan je minst actieve arm

Hoewel het nog niet helemaal ingeburgerd is, wordt de nieuwe norm voor het dragen van een horloge steeds meer om hem te dragen aan je minst actieve arm. Dit heeft zeker voordelen, zo zit het minder in de weg tijdens werkzaamheden, je kunt gemakkelijker de tijd zien, ook al ben je bezig, en het is beter voor je horloge (uurwerk en ter voorkoming van eventuele schade). Dus aan alle linkshandigen: draag je horloge, met trots, aan je rechter pols, als je wil!